Slovenija
22 ogledov

Poseganja v minimalne plače ne bo

Anja Kopač Mrak Saša Despot
Kandidatka za ministrico za delo Anja Kopač Mrak napoveduje reformo študentskega dela, zmanjšanje prekernih oblik dela, ureditev statusa istospolnih partnerjev in preoblikovanje zavoda za zaposlovanje.

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je kandidatko za ministrico za delo Anjo Kopač Mrak z 10 glasovi za in tremi proti ocenil kot primerno za opravljanje te funkcije.

Kopač Mrakova, ki je ministrstvo vodila tudi v preteklem mandatu, je v svoji predstavitvi pred pristojnim odborom izpostavile spremembe na področju dela, pri katerih se bodo ravnali po načelu, da morajo vse oblike dela šteti enako. "Na področju trga dela je potrebno zmanjšati starostno segmentacijo in stroškovno neenakost različnih oblik dela, ki pomembno prispevajo k širjenju prekernih oblik dela, “ je izpostavila Kopač Mrakova in nadaljevala, da je treba sistem denarnih in socialnih pomoči nadgrajevati v smeri učinkovitejšega soočenja s potrebami družin in pa prekarizacijo trga dela.

Minimalne plače ne bodo nižje

Med ukrepi za dvig konkurenčnosti naj ne bi bilo poseganja v minimalne plače. "Potrebno je razmisliti in uvesti postopno izenačitev stroškov različnih oblik dela. Ne govorim o fleksibilnosti. Prav je, da so različne oblike dela prilagojene različnim situacijam, vendar je potrebno zagotoviti, da si stroškovno ne konkurirajo in s tem izrivajo in ustvarjajo novih kategorij prekernih na trgu delu.“

Pričakovati je, da bo Kopač Mrakova nadaljevala z reformo študentskega dela, ki jo je začela v prejšnjem mandatu, a je nato, zaradi padca vlade, niso uspeli niti predlagati v sprejem državnemu zboru. Kopač Mrakova tako izpostavlja, da je ključno, "da bi se od tega dela plačali tudi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zakaj? Zato, da bodo študentje in dijaki imeli priznano pokojninsko dobo“.

Spremembe tudi na področju zaposlovanja

V prihodnjem mandatu naj bi se zgodila tudi prenova Zavoda za zaposlovanje. Razmišljajo pa tudi, da bi podobno, kot so za mlade, oblikovanje jamstva za mlade, da bi naredili poseben paket namenjen tudi za dolgotrajno brezposelne. Napovedala je tudi možnost ustanovitve odpravninskega sklada, saj delež neizplačanih odpravnin že leta raste. Ključeno vprašanje ostaja, kdo bo financiral takšen sklad.

Kopač Mrakova je še napovedala, da je ključno tudi učinkovito vodenje demografske politike in s tem povezane vzdržnosti pokojninskega in invalidskega sistema. Po zdajšnji zakonodaji naj bi zakonodaja vzdržnost zagotavljala do leta 2018 ali 2020. "Ne govorim o reformi, govorim pa predvsem o tem, da potrebujemo v naši državi širšo diskusijo o tem kakšen pokojninski in invalidski sistem želimo imeti po letu 2020.“

V kratkem naj bi uredili status istospolnih partnerjev

Pričakovati je, da se bo bodoča koalicija lotila tudi odprave protiustavnega položaja istospolnih partnerjev. "Jaz verjamem da bomo tudi v tej koaliciji to zmogli pripraviti zakon o partnerski skupnosti, ki dejansko izenačuje položaj partnerstev z zakonsko zvezo in tudi ne sklenjeno partnersko zvezo. Jaz pričakujem, da bomo to uredili v kratkem, ker je nujno. Dejstvo je, da podatki kažejo, da Slovenija na temu področju ostaja na repu Evrope."

Komentarjev 2
  • maliking 08:30 13.september 2014.

    Ministrica,enostavno vprašanje: Kaj si naredila z birokratom Dominkošem,ki je zasral s programom pred letom dni? Si si kaj upala sploh vprašat? Takrat,ko boš ti in vsi ostali ministri popucali take birokrate kot je Dominkuš, takrat vam bom verjel, da hočete ...prikaži več nekaj narediti. Drugače pa nikoli ne bo bolje v Sloveniji. Niste problem ministri in vaše število, problem so taki birokrati kot je Dominkuš!!!!!!

  • Branidom 13:28 12.september 2014.

    da bi se od tega dela plačali tudi prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Zakaj? Zato, da bodo študentje in dijaki imeli priznano pokojninsko dobo“.LAŽ!!! NIKOLI ne boste videli pokojnine na tak "solidarnostni" način !Minimalne plače ...prikaži več ne bodo nižje?? Kaj se norčujete?? Saj SUŽENJ stane več na mesec kakor delavec z minimalno plačo!Če koga zanima in je zabit mu lahko naredim izračun!