Slovenija
39 ogledov

"Posegi so lahko nevarni"

Italijanski zdravnik Paolo Zamboni je lani postavil teorijo, ki povezuje zoženje Žurnal24 main
Multipla skleroza. Štirje Slovenci v Bolgarijo po potrditev Zambonijeve teorije.
Pomagal ženi

Teorija. Italijanski zdravnik Paolo Zamboni je lani postavil teorijo, da je multipla skleroza posledica zoženja vratnih ven. Teorijo je preizkušal na 65 bolnikih; dve leti po posegu jih je 73 odstotkov brez simptomov. Zamboni se je preiskav lotil zaradi obolele žene, ki je tri leta po posegu brez simptomov, a nadaljuje zdravljenje z imunomodulatornim zdravilom betaferon.

Štirje Slovenci z multiplo sklerozo so se odločili za poseg za odpravo kronične možgansko-hrbtenjačne venske pomanjkljivosti (CCSVI). Poseg bo stal okoli pet tisoč evrov, izvedli pa ga bodo zdravniki v Takuda Hospital v Bolgariji 4. in 5. maja.

"Mi jih svarimo pred tem. Takšne bolnike je treba po posegu tudi spremljati, lahko pride na primer do tromboze," na to odgovarja Beatrika Končan Vračko, nevrologinja iz ljubljanske nevrološke klinike in predsednica Strokovnega medicinskega odbora pri združenju multiple skleroze Slovenije.

Rezultati so lahko lažni
"Raziskave ugotavljanja CCSVI pri obolelih osebah z multiplo sklerozo brez strokovno in skrbno zastavljenega poenotenega programa niso verodostojne," ocenjuje Beatrika Končan Vračko. Po njenih besedah so rezultati raziskav lahko lažni, znotrajžilni kirurški terapevtski posegi pa potencialno nevarni. Takšni posegi so po njeni oceni tudi etično sporni, če posegi niso indicirani na osnovi uradne in z dokazi podprte medicine.

Štirje slovenski bolniki so se za poseg v Bolgariji odločili, ker je cenovno najugodnejši, nam je dejal Matjaž Babič, ustanovitelj facebook skupine Multipla skleroza. Prek zdravstvenega zavarovanja pa se po njegovih informacijah posegi izvajajo v Srbiji in Kuvajtu, ali se izvajajo tudi v Italiji, pa ni znal povedati. S facebook skupino se med drugim zavzema, da bi se pregledi in posegi začeli izvajati tudi pri nas.

"Zavzemamo se tudi, da uvedejo podobno raziskavo na področju CCSVI, kot je to naredil dr. Zamboni," pravi Babič. Le na takšen način se bo po njegovi oceni dobilo pravilno sliko in vpogled v povezavo slovenskih obolelih z multiplo sklerozo in njihovim zoženjem vratnih ven. "Potem pa se začnejo izvajati tudi sami posegi," je sklenil.

Čakajo potrditev teorije
Slovenski zdravniki po besedah Beatrike Končan Vračko čakajo, da bodo verodostojne raziskave potrdile Zambonijevo  teorijo. "Vsi z velikim zanimanjem spremljamo nadaljnje znanstvene raziskave, širše zasnovane na večjem številu obolelih z multiplo sklerozo v referenčnem centru na Univerzi v Buffalu v ZDA, ki bi teorijo profesorja Zambonija lahko potrdili z jasnimi dokazi," pravi.

Zamboni po njenih besedah ni imel tako imenovane kontrolne skupine prostovoljcev, ki jo zdaj upoštevajo v Buffalu, zato je lahko podal le domnevo o CCSVI. "Ta še ne pomeni dokazanega dejstva in s tem zelene luči za teoretske preiskave in dodatne možnosti zdravljenja," pojasnjuje.

"Vseh protokolarno enakovrednih preiskav kot v sodobnem referenčnem  laboratoriju na Univerzi  v Buffalu oseba z multiplo sklerozo v Sloveniji tudi na lastne stroške še ne more opraviti in se za zdaj na ta način še ne more zdraviti," je še pojasnila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.