Slovenija
20 ogledov

Posegli bodo v sodno zakonodajo

Slovenija 30.01.2013 Senko Plicanic, novinarska konferenca ministra v odstopu Se Saša Despot
Zaveza za izboljšanje stanja v sodstvu predvideva tudi zakonodajne spremembe.

Vlada je potrdila vsebino zaveze, ki sta jo za izboljšanje stanja v sodstvu v torek zvečer podpisali predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, predsednica vlade Alenka Bratušek ter minister za pravosodje Senko Pličanič.

V besedilu je zastavljen cilj, da naj bi do junija 2014 povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kot eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo samo tri mesece.

Dosegli naj bi ga z racionalizacijo sojenja, zakonodajnimi spremembami ter zagotavljanjem  kadrovskih, prostorskih in drugih materialnih pogojev za poslovanje sodišč. Kadrovske pogoje naj bi med drugim zagotovili tudi z nadaljevanjem projekta Lukenda v omejenem obsegu.

Po besedah premierke Alenke Bratušek želijo s predlogi novel zakonov o sodiščih in sodniški službi in tudi z zavezo državljanom o izboljšanju stanja v sodstvu, ljudem vrniti upanje v pravno in pravično Sloveniji.

Trajni mandat ostane, a bodo šli v posebno šolo

Minister Pličaničje tukaj priznal, da smo trenutno v razgretem ozračju, a da se zadeve obračajo na boljše, zato je pomembno, da vlada in sodstvo pokažeta, da se zavedata odgovornosti, ki jo imata do državljanov. Sodstvo je po njegovem s podpisom pokazalo, da razume zahteve državljanov po učinkovitem sodstvu ter da prevzema odgovornost za večjo učinkovitost.

Minister je napovedal tudi nove korake za večjo učinkovitost sodstva. Jeseni načrtujejo spremembo organizacijske strukture sodišč. "Okrepljeno bo sodno okrožje, dogovoriti se je treba, kaj z okrajnimi sodišči," je dejal minister. Hkrati minister želi, da bi bili sodniki še bolj kakovostni in neodvisni. Tukaj se ne razmišlja o ukinitvi trajnega sodniškega mandata, temveč o temveč o posebni sodniški šoli, je povedal.

 

 

 

Komentarjev 11
  • milek 07:29 07.junij 2013.

    Posegli bodo v novo zakonodajo tako, da bodo lahko legalno pokradli še tisto, kar je ostalo.

  • milek 07:28 07.junij 2013.

    Rob ti si car, vsi drugi okrog tebe so nesposobni in problematični.

  • milek 07:27 07.junij 2013.

    Nimaš kakega bolj pametnega dela, kot hoditi na csd.