Slovenija
30 ogledov

Posegli v plače javnega sektorja

protest, sindikati, Državni zbor,
1/12
Žurnal24 main
Poslanci so z 46 glasovi za in 18 proti sprejeli novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki med drugim odpravlja nekatere pomanjkljivosti plačnega sistema.

Z novo ureditvijo je DZ posegel tudi v višino položajnega dodatka in plačilo dežurstev, čeprav te spremembe niso bile usklajene s sindikati. Ti so sicer popoldne organizirali shod, na katerem so izrazili nestrinjanje s tem, da se sprejema delovno in zdravstveno zakonodajo, ki ni bila predhodno usklajena v dialogu s socialnimi partnerji.

V povezavi si preberite več o odločitvah vlade po četrtkovem koalicijskem vrhu.
S transparentom Umaknite protidelavske zakone z dnevnega reda so se predstavniki sindikalnih central zbrali pred državnim zborom slabo uro pred začetkom redne julijske seje.

Kot je novinarjem poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, je predlog dnevnega reda s predlogom uvrstitve nekaterih zakonov, ki niso usklajeni s sindikati, velika napaka slovenske politike.

 

"V izjemno težkih časih za slovenske delavke in delavce prihaja kar nekaj predlogov z namenom, da se zmanjšajo njihove pravice, kakovost življenja. To je velika napaka, ker so glavna žrtev krize delavci, ki niso nič krivi za lumparije in vse, kar se je hudega zgodilo," je dejal Semolič.

Današnji shod predstavnikov sindikalnih central je po Semoličevih besedah resno opozorilo, da se neusklajeni zakoni umaknejo iz parlamentarne procedure.

Prihodnji koraki so odvisni od dogajanja v DZ na julijski seji in sprejetih odločitev. "Naše ravnanje diktirajo politiki s svojimi odločitvami. Kar vemo, je, da se bodo borili, da se raven delavskih pravic absolutno ne zniža," je zatrdil Semolič.

Predsednik ZSSS opozarja, da so sindikati kadarkoli v stanju privabiti delavce, da so protesti mnogo večji in močnejši. "Ampak mi gremo postopoma, najprej z opozorili. Danes gre za simboliko," je dejal Semolič.

Precej oster je bil predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj: "Če se bo nadaljevalo s pokojninsko in zdravstveno reformo, bo jeseni splošna stavka ali pa pridemo pred državni zbor. Mi imamo sklepe, ki jih bomo absolutno v celoti uresničili."

 
V fotogaleriji si oglejte današnje proteste sindikatov.
Premier Borut Pahor je sicer po četrtkovem vrhu koalicije napovedal, da bo parlamentarna obravnava predloga novele zakona o delovnih razmerjih odložena, ker želijo to vprašanje rešiti celoviteje.

 

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je to potezo ocenil kot dobro, a hkrati dejal, da bodo kljub temu izvedli predvideni javni shod, saj očitno na dnevnem redu ostajata prav tako škodljiva predloga drugih dveh zakonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.