Slovenija
31 ogledov

Posel z orožjem: kje je 10 mio. mark?

100308_jansa_325_bobo Žurnal24 main
Podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu Janez Janša leta 1994 predal Jelku Kacinu, ne držijo, opozarja novinar Matjaž Frangež. SDS: umaknite oznako zaupnosti.

To po njegovih besedah dokazuje dokument Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo RS (OVS MORS), ki ga je tudi javno objavil.

V poročilu iz leta 1997, ki ga je podpisal tedanji direktor OVS Marjan Miklavčič, so opravili primerjavo podatkov o oddanem orožju, navedenih v poročilu Janše in poročilu OVS.

Če g. Frangež meni, da njegove navedbe o manjku 10 milijonov evrov držijo, zakaj ne vpraša nekdanjega obrambnega ministra LDS Jelka Kacina, kako to, da kot minister ob takšni domnevni ugotovitvi ni podal kazenske ovadbe. Ob tem nas zanima, ali bo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal ovadila Jelka Kacina zaradi nevestnega dela v službi?

Dokler vlada in Ministrstvo za obrambo RS ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška, je vsakršna nadaljnja polemika z g. Frangežem nesmiselna, saj so v njegovih današnjih navedbah objavljeni le izseki omenjenega poročila, kar pušča veliko prostora za manipulacijo.

Zato ponovno pozivamo vlado in MORS, da umakneta oznake zaupnosti in objavita celovito poročilo.
SDS

Razlike so očitne, vrednost orožja, ki ga je Slovenija posredovala Hrvaški in BiH, pa je za dobrih 10 milijonov nekdanjih nemških mark nižja kot tista v poročilu OVS.

Del poplačila s kompenzacijo
Miklavčič je v poročilu zapisal, da je primopredaja med nekdanjima obrambnima ministroma Janezom Janšo in Jelkom Kacinom potekala 29. marca 1994.

Takrat je Janša Kacinu tudi predal poročilo o orožju med 15. majem 1990 in 1. septembrom 1993. Iz poročila je razvidno, da je bilo orožje, namenjeno Hrvaški in BiH, vredno slabih 27,7 milijona nemških mark.

Poplačilo se je izvedlo s kompenzacijo, večinoma, v vrednosti slabih 22,9 milijona, z nafto, ostalo pa z dobavo drugega blaga in opreme.

Razlika: 10 milijonov nemških mark
Ob tem pa je nekdanji direktor OVS opozoril na neskladje, na katerega so naleteli pri zbiranju obvestil in pregledu dokumentacije.

Na Morsu so ugotovili, da je bila vrednost predanega orožja slabih 38,9 milijona nekdanjih nemških mark, razlike je tako za 10,7 milijona.

Miklavčič hkrati poudarja, da so pri oceni vrednosti orožja upoštevali cene, ki jih je v svojem poročilu navedel Janša, čeprav so pri zbiranju informacij ugotovili, da so bile cene višje za več kot sto odstotkov.

Janša, sporoči termin za Stožice?
Prav tako se po Miklavčičevih ugotovitvah ne ujemajo podatki o oddanem orožju ter kompenzacijskih poslih. Kot je zapisal na koncu poročila, ki ga je naslovil na takratnega direktorja uprave kriminalistične policije Antona Dvorška, ugotovitev, da vse orožje ni bilo plačano s kompenzacijskimi posli, potrjuje tudi več zbranih obvestil, da se je orožje plačevalo tudi v gotovini.

Hkrati je Frangež v sporočilu za javnost spomnil, da je Janši 15. novembra 2008 poslal dopis, v katerem mu je postavil nekaj vprašanj ter ga povabil tudi na javno soočenje, prepustil pa mu je svobodo izbire kraja in časa. Janša je izbral športno dvorano Stožice, je zapisal Frangež, sedaj pa naj sporoči še termin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.