Slovenija
14878 ogledov

Posilstvo in poskus posilstva v domu za starejše, napadalca nemogoče izseliti

Dom za ostarele Profimedia
Posilil sostanovalko, napadel še drugo.

"Z vsemi stanovalkami in stanovalci se je treba zaupno ter s spoštljivostjo do njihove intime in dostojanstva pogovoriti, ali se v domu dobro počutijo, imajo dobre odnose s sostanovalci, jih je česa strah, so doživeli kaj neprijetnega v komunikaciji z drugimi stanovalci, so bili morda spolno besedno ali fizično nadlegovani ali so doživeli kakšno drugo obliko nasilja," ob nedavnem primeru posilstva, ki se je zgodil v domu za starejše v Postojni, poudarja Dora Lešnik Mugnaioni, strokovna sodelavka Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici – Zvezi.

Posilstvo in poskus posilstva

Prejšnji teden so krimnalisti v Domu starejših Postojna obravnavali kaznivo dejanje posilstva. Moški, ki v domu stanuje, naj bi posilil drugo stanovalko, v soboto pa je hotel spolno napasti še eno stanovalko, a so ga pravočasno zasačili.

Jutri, 15. junija obeležujemo svetovni dan dneva proti nasilju nad starejšimi. 

Storilca skoraj nemogoče izseliti

Prvič naj bi moški, ki v domu starejših stanuje, eno od sostanovalk napadel že pred dvema tednoma, a je v domu ostal. Dobil je ustni, nato še pisni opomin. "Takega storilca se, če so njegova dejanja dokazana, lahko premesti bližje vratom pisarn zaposlenih ali skupnim prostorom, kjer je frekvenca obiskovalcev večja, da se ga na neki način omeji," je pojasnil Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Namestitev v drugi dom se lahko izvede le v primeru, da se drugi zavod s tem strinja. 

Pozivi ministrstvu

Na težave glede preselitve povzročitelja spolnega napada iz DSO Postojna na drugo lokacijo, kjer ne bi imel možnosti ponovnega stika s potencialnimi (tudi) novimi žrtvami, opozarjajo tudi pri Srebrni niti, Združenju za dostojno starost. "Pozivamo pristojni ministrstvi (za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in za zdravje), da nemudoma poskrbita za konkretno sistemsko ureditev področja, ki bi zavodom omogočila takojšnjo preselitev nasilnega stanovalca na drugo primerno lokacijo, kar sedaj, zgleda, ni mogoče," so zapisali.

Prav tako ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za zdravje, da nemudoma pripravita ustrezne sistemske spremembe, ki bodo vodstvom domov za starejše omogočile takojšnjo preselitev nasilnega stanovalca ali stanovalke v ustrezno ustanovo, česar sedanja ureditev ne omogoča, pozivajo v Zbornici-Zvezi. 

Nujni ukrepi

V zbornici poudarjajo še, da mora vodstvo v svojih protokolih natančno opredeliti intervencije oziroma ukrepe, ko v ustanovi zaznajo spolno nasilje. V primeru zaznave suma kaznivega dejanja spolnega nasilja je treba takoj obvestiti policijo in pristojni center za socialno delo.
Prav tako je treba takoj obvestiti svojce. Žrtev je treba zaščititi in ji zagotoviti zdravstveno ter psihosocialno pomoč. Takoj je treba sprejeti (začasne) varnostne ukrepe, ki preprečujejo stik domnevnega storilca z žrtvijo in drugimi starejšimi osebami, s čimer se onemogoči ponovitev nasilja.
Delovna skupina tudi svetuje, da vodstvo ustanove po potrebi izvede tudi druge organizacijske ukrepe, ki zagotavljajo večji nadzor nad medsebojnimi interakcijami ter hitrejšo zaznavo morebitnega spolnega nasilja tudi nad drugimi stanovalkami in stanovalci.

Pomembno ozaveščanje

"Ker gre za visoko tabuizirano problematiko, kjer se odražajo stereotipi ter družbeno zanikanje tako na področju spolnega nasilja kot tudi starizma, pozivamo tudi medije, da še naprej informirajo javnost o takšnih dogodkih in jo s tem ozaveščajo, da se spolno nasilje dogaja tudi starejšim osebam in da se dogaja tudi v institucionalnem varstvu," še poziva Dora Lešnik Mugnaioni.

Fotografija je simbolna

Komentarjev 9
  • Ladko Lipovsek 20:57 14.junij 2022.

    preselite ga v zapor, jasno!

  • munja 13:24 14.junij 2022.

    Katastrofa, kakšne zakone imamo!!!

  • Avatar Leon
    Leon 12:37 14.junij 2022.

    Storilca skoraj nemogoče izseliti.....podobno kot RKC pedofilija ,ki je nedotakljiva ?