Slovenija
51 ogledov

Poškodb vsako leto več

Uporaba petard je že tri leta dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. Za Boštjan Tacol
Najbolj tvegate, če jo kupite na črnem trgu ali izdelke doma predelate.

"Potrošniki morajo biti pri uporabi, če se že odločajo za uporabo pirotehnike, previdni, saj menimo, da ni mogoče narediti varnih izdelkov, prav tako jih ni mogoče nadzorovati," pravi Jasmina Bevc Bahar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Pred uporabo petard in ognjemetov je treba natančno prebrati navodila in jih tudi upoštevati. Zlasti je treba paziti na varnostno razdaljo, pirotehničnih izdelkov pa ne smemo pokrivati.

Izogibajte se črnega trga

Na policiji svetujejo, da tovrstne izdelke kupujete le pri pooblaščenih trgovcih. "Pirotehnični izdelki, ki se prodajajo na črnem trgu, niso preverjeni in so lahko zelo nevarni," pojasnjujejo. V zadnjih letih opažajo, da so se na črnem trgu pojavile zelo močne in nevarne petarde. Lani so zasegli skoraj 130 tisoč pirotehničnih izdelkov in okrepili nadzor nad potencialnimi oskrbovalci 
črnega trga.

Posledice uporabe pirotehničnih sredstev so lahko grozljive. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Število nesreč večje

Število nesreč zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov je vsako leto večje. Pri lažjih nesrečah so bile lani najpogostejše poškodbe oči, opekline in začasne poškodbe sluha. Je pa škode na premoženju zadnja tri leta približno enako.

Največ škode povzročijo petarde, ki jih ljudje doma predelajo, da povečajo njihov učinek, pravijo na policiji. Zaradi mešanja eksplozivnih zmesi je lani močna eksplozija odjeknila na Brezovici. V nesreči so bili poškodovani trije 12-letni dečki.

Čeprav je nesreč vse več, pa poročila policijskih uprav kažejo na padec uporabe petard na račun drugih, varnejših pirotehničnih izdelkov, kar je posebej opazno pri praznovanju novega leta na prostem.

Za globo globoko v žep

Na policiji so med 20. novembrom lani in 10. januarjem letos ugotovili 175 kršitev zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je nekaj več kot leto pred tem. Največ kazni so izrekli posameznikom – globe se gibljejo od 400 do 1.200 evrov. Za pravne osebe pa znašajo od tri tisoč do 50 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.