Slovenija
171 ogledov

Poškodovani v terorističnem napadu. Kaj pa odškodnina?

Teroristični napad v Tuniziji EPA
V primeru, da ste žrtev terorističnega napada, vam zavarovalnice ne bodo izplačale odškodnine, razen v primeru smrti. Po enajstem septembru so globalne zavarovalnice zaradi nepredvidljivosti nevarnost terorizma izključile iz svojih zavarovanj.

Islamska država je na Tajsko poslala deset džihadistov, ki naj bi med božičnimi prazniki poskrbeli za več napadov, so pred dnevi tajskim oblastem sporočili ruski obveščevalci, v soboto so islamski skrajneži zagrozili Rimu. Gre za novice, za katerih smo po pokolu v Parizu še posebej dovzetni, vendar so pred nami prazniki in marsikdo se bo odločil oditi na pot.

Terorizem izključen iz zavarovanj

"V vseh zavarovalnih produktih je povračilo škode, ki nastane kot posledica terorizma, izključeno, razen pri življenjskem zavarovanju," so nam na vprašanje, kako se zavarovati oziroma kakšna odškodnina nam pripada v primeru, da smo postali žrtev terorističnega napada, odgovorili na Zavarovalnici Maribor (ZM).

Pariz dan po napadu | Avtor: EPA EPA

Zavarovanje, ki ga običajno sklenemo pred potovanjem v tujino, v primeru terorističnega napada torej ne pride v poštev. "Pri dodatnem zdravstvenem zavarovanju na potovanjih v tujini z asistenco, zavarovalnica ne krije stroškov zdravniške oskrbe in stroškov prevoza, če je bolezen ali nezgoda, ki jo utrpi zavarovanec, posledica vojnih dogodkov ali aktivnega sodelovanja v neredih," pojasnjujejo na Zavarovalnici Triglav.

Vandalizem da, teroristični napadi ne

V primeru, da je v terorističnem napadu poškodovan naš avtomobil, kljub kasku, odškodnine ne bo, saj premoženjsko zavarovanje ne krije škode nastale zaradi vojne, vojni podobnih dogodkov, terorističnih dejanj, državljanjske vojne in nemirov, sabotaž ... 

Odškodnino lahko pričakujejmo le v primeru, da nam avtomobil uničijo demonstranti in kakšen jezni migrant, tovrstna dejanja namreč zavarovalnice obravnavajo kot vandalizem.

Demonstracije v Črni gori | Avtor: EPA EPA
"V primeru poškodovanja vozila s strani oseb brez statusa gre za nasilno in objestno dejanje tretjih oseb in ta škoda je krita. Sicer pa se vedno presoja vsak posamezen dogodek in njegove okoliščine," pojasnjujejo na naši največji zavarovalnici.

Slovenske zavarovalnice odškodnino izplačajo, če zavarovanec v terorističnem napadu umre. "Škoda, ki nastane kot posledica terorizma, se povrne pri življenjskem zavarovanju (brez nezgodnega rizika – torej klasičnem ali naložbenem življenjskem zavarovanju), svojo ponudbo opišejo na ZM.

"Pri življenjskem zavarovanju, v okviru katerega je oseba zavarovana za primer smrti, se v skladu z zavarovalnimi pogoji v primeru smrti zavarovane osebe zaradi vojnih dogodkov upravičencu ne izplača dogovorjena zavarovalna vsota, temveč do tedaj zbrana matematična rezervacija. Vendar pa, če je oseba v okviru življenjskega zavarovanja zavarovana za primer smrti in med trajanjem zavarovanja umre zaradi posledic terorističnega napada, zavarovalnica upravičencu izplača dogovorjeno zavarovalno vsoto za primer smrti. Teroristični napad se namreč ne šteje za vojni dogodek, ki je sicer iz kritja izključen," dodajajo na Zavarovalnici Triglav.

Po enajstem septembru specializirane zavarovalnice

Napad v Garlandu | Avtor: EPA EPA
Po enajstem septembru so se v svetu pojavile številne zavarovalnice, specializirane za terorizem, pojasnjujejo na zavarovalno posredniški družbi Advisio, kjer kot posrednik na svetovnem zavarovalniškem trgu za svojega klienta, največkrat je to podjetje, poiščejo najprimernejšo ponudbo: "Pri Lyod'su ( znana na angleška zavarovalnica) smo oktobra prvi v naši regiji dobili licenco dostopa do njihovega trga, kjer so globalno specializirani tudi za primere terorizma.V glavnem se ukvarjamo s podjetji, ki imajo posebne potrebe po zavarovanjih, fizičnim osebam so namreč tovrstna zavarovanja zavarovanje težje dosegljiva," pojasni Dejan Cajhen, direktor omenjenega podjetja s sedežem v Ljubljani. 

Talce rešili pred posredovanjem uradnih oblasti

Iz posebnih ponudb, ki jih tovrstne, specializirane zavarovalnice ponujajo na svojih zavarovanih policah, Cajhen izpostavi primer ugrabitve: "V nedavnem napadu v Maliju, ko so teroristi ugrabili talce, so preko tega zavarovanja, še preden so uradne oblasti vdrle v hotel, rešili uslužbence enega od podjetij. Prišla je zasebna vojska in jih rešila na podlagi predhodno sklenjenega zavarovanja."

Cajhen še pravi, da tovrstna zavarovanja in posredovanja na območjih, kjer so vajeni terorizma, niso nič posebnega, tovrstne posebne enote zavarovalnic, pa so klientom na razpolago 24 ur na dan.  

begunci, makedonija | Avtor: EPA EPA
Terorizem postaja vse bolj pereč problem po vsem svetu. S tem se soočajo osebe kot tudi družbe, ki delujejo v regijah izpostavljene terorizmu, zato je povpraševanja po tovrstnih specializiranih zavarovanjih vedno več:"Kar se rizičnosti tiče, je Slovenija kot država še vedno manj izpostavljena, čeprav je zaradi migracijskih tokov ta riziko tudi pri nas postal večji," pojasni Cajhen in dodaja, da se je ena od strank zaradi množičnega prihoda migrantov, že obrnila na njih. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • dimnikar 07:37 16.december 2015.

    Važno, da je trpljenje ljudi v službi kapitala, in ne obratno.