Slovenija
14 ogledov

Poskus oživitve Igorja Bavčarja

Borut Hočevar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Samo en pogoj se mora izpolniti pa lahko Bavčar realno razmišlja o vrnitvi.

Bi bil Igor Bavčar primeren predsednik vlade v zdajšnjih razmerah? Marsikateri moj sogovornik se je zadnje dni zamislil in na moje vprašanje po premoru odgovoril pritrdilno. V isti sapi pa je dodal: “Saj se ne more vrniti v politiko. Preveč se je kompromitiral!”

Pa je res tako?
Najprej razmislek, zakaj bi bil Bavčar primeren premier. Kot politika ga je večina državljanov ohranila v dobrem spominu. Sprejemljiv je za leve in desne. Obdržal je sloves dobrega organizatorja in liderja, ki zna ljudi povezovati in ne podžiga nepomembnih sporov.

Morebitna Bavčarjeva rehabilitacija kljub njegovim katastrofalnim poslovnim napakam ni povsem nemogoča. Povedano zelo poenostavljeno – zgoditi se morata dve stvari. Najprej mora Bavčar dobro unovčiti del Istrabenzovega premoženja in odplačati dolgove. To bo verjetno naredil. Potem pa se mora izpolniti še pogoj, na katerega bivši Istrabenzov šef nima vpliva: borzni tečaji morajo zrasti. Cvetoča borza bi okrepila Bavčarja, Istrabenz in njegove upnike.

Misija mogoče. Vse drugo bi bilo le še tehnično opravilo. Slovencev ne bi bilo zelo težko prepričati, da so Istrabenz potopili Jankovićeve spletke in neučakani bankirji. In da je človek, ki je iz globoke godlje izvlekel Istrabenz, iz težav sposoben izvleči tudi Slovenijo.

Bavčarjeva vrnitev je sicer malo verjetna, ni pa nemogoča. Kot pravijo športniki: če se vse poklopi, je lahko prvak marsikdo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.