Slovenija
24 ogledov

Poskus posrednega uvajanja šolnin

Slovenija 12.11.2013 prva samoorganizirana studentska skupscina v organizaciji S Saša Despot
Pravilnik. V tretjem roku ministrstvo predlaga vpis le na izredni študij. Za razpravo le štirje dnevi.

V spremembi pravilnika o razpisu za vpis ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) predlaga, da bi se lahko v tretjem vpisnem roku kandidati vpisovali le še na izredni študij. Ali to pomeni, da posredno uvajajo šolnine, na MIZŠ ne odgovarjajo, pojasnjujejo le, da se tretji prijavni rok "za študijsko leto 2014/15 ohranja v enaki obliki kot lani".

Predlog naj bi umaknili

"Študentska organizacija Slovenije (Šos) je proti temu predlogu ostro nastopila in zahtevala umik take dikcije," pojasnjujejo študenti in trdijo, da jim je minister za izobraževanje na izrednem sestanku zagotovil, da se predlog umika. To torej pomeni, da bi se dijaki še naprej tudi v tretjem roku lahko vpisali na redni študij. "Šos nasprotuje vsakršnim ukrepom, ki bi pomenili omejevanje dostopnosti študija in posredno uvajanje šolnin," dodajajo na Šosu. V tretjem vpisnem roku se je lani sicer vpisalo 2,7 odstotka vseh rednih in slabih 17 odstotkov vseh izrednih študentov.

Omejitve v drugem roku

Nov pravilnik dodaja omejitev, da se lahko v drugem roku na prosta mesta prijavijo le tisti, ki se še niso v prvem ali se takrat niso uvrstili v nobenega od želenih programov. "Ministrstvo je odločitev sprejelo na podlagi ugotovitve, da je bilo v drugem prijavnem roku od kandidatov, ki so že bili sprejeti v prvem roku, 67 odstotkov takih, ki so bili v prvem prijavnem roku sprejeti na študijski program z omejitvijo, kar pomeni, da bi mesto lahko zasedel drug kandidat," razlagajo na MIZŠ. Skoraj deset odstotkov kandidatov je bilo sprejetih tudi na isti program kot prvič.

Komentarjev 1
  • Johan Spohan 07:54 17.januar 2014.

    Oblastniki, to so prefarbani partijci (danes SDS, SD, DL, DESUS), PS...) imajo dovolj denarja za šolanje svojih otrok, ostali to je raja pa naj bo neizobražena da jih bodo laže nategovali.