Slovenija
26 ogledov

Poskušali počistiti za sabo?

“Lahko da so želeli počistiti za seboj,” enega od možnih razlogov za lažni steča Žurnal24 main
Mip. Lažni stečaj možen, saj sodišče ne preverja, ali obstajajo razlogi.

 

Ovadeni vodilni

Izčrpavali Mip. Zaradi suma lažnega stečaja Mipa, preslepitve pri pridobitvi posojila in ponareditve poslovnih listin so po dobrem letu preiskave novogoriški kriminalisti kazensko ovadili tri ljudi; neuradno gre za vodilne iz kroga družine Volk.

"To je eden od prvih primerov kazenske ovadbe zaradi lažnega stečaja pri nas," o ovadbi novogoriških kriminalistov zaradi suma lažnega stečaja Mipa pravi Tomaž Kos, bivši predsednik društva stečajnih upraviteljev in dober poznavalec stečajnih postopkov.

Kot pojasnjuje, lažni tečaj pomeni, da je nekdo predlagal stečaj, čeprav podjetje ni imelo insolvenčnih pogojev in bi lahko tekoče poslovalo naprej: "Če dolžnik sam predlaga stečaj, sodišče po zakonu stečajnih razlogov ne preverja, pač pa dolžniku verjame. Zato se lahko zgodi, da nekdo predlaga stečaj, čeprav za to nima pogojev."

"Stečaj ni bil potreben"
Po Kosovi oceni stečajni upravitelj na podlagi bilanc dejanskega stanja ne bi smel spregledati in bi moral – če ne drugo – opozoriti upnike, ki so bili oškodovani.

75,5 milijona evrov je vrednost, za katero naj bi bili zaradi kaznivih dejanj oškodovani Mipovi upniki.

Miroslav Benedejčič, stečajni upravitelj Mipa, nam je zaradi zdravstvene odsotnosti izjavo obljubil za danes. Včeraj je dejal le, da po njegovem mnenju stečaj podjetja ni bil potreben in da je pri oškodovanju podjetja sodelovalo več ljudi, ne le trije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.