Slovenija
25 ogledov

Poslali smo 2,4 milijarde SMS sporočil

sms telefon Anže Petkovšek
Uporabniki slovenskih mobilnih operaterjev so lani poslali 2,4 milijarde sporočil SMS, kar je 13 odstotkov več kot v letu 2013. Sporočil MMS pa je bilo več kot 47 milijonov oz. za 11 odstotkov več kot v letu 2013. Uporabnikov mobilnega omrežja je bilo konec leta več kot 2,3 milijona oz. dva odstotka več kot konec leta 2013.

Od 2,3 milijona uporabnikov jih je bilo 80 odstotkov zasebnih, med vsemi pa je bilo 74 odstotkov naročnikov, je danes objavil statistični urad.

Operaterji so zabeležili 68 milijonov ur odhodnega prometa iz mobilnih omrežij, kar na letni ravni predstavlja štiriodstotno rast - domači promet se je povečal za štiri odstotke, mednarodni pa za tri odstotke.

Uporabniki mobilnih operaterjev so sicer v zadnjem četrtletju lani poslali 662 milijonov sporočil SMS oz. 13 odstotkov več kot v enakem obdobju 2013 in 13 milijonov sporočil MMS oz. 18 odstotkov več. Število poslanih sporočil SMS in MMS je bilo po pojasnilih statističnega urada v tem četrtletju najvišje doslej.

Manj fiksnih telefonov

Podatki statističnega urada medtem kažejo na manjšo uporabo fiksne telefonije. V zadnjem trimesečju lani so operaterji zabeležili 226 milijonov minut ali 3,8 milijona ur odhodnega govornega prometa, kar na letni ravni predstavlja 12-odstotni padec - domači promet je bil manjši za 13 odstotkov, mednarodni promet pa za devet odstotkov.

Konec decembra je bilo na fiksnih lokacijah nekaj več kot 730.000 telefonskih priključkov - 76 odstotkov jih je bilo v zasebni lasti (gospodinjstva).

Za dostop do interneta se je konec decembra uporabljalo skoraj 556.000 širokopasovnih priključkov, od tega je bilo 86 odstotkov zasebnih uporabnikov (gospodinjstva) - širokopasovnih priključkov je bilo za pet odstotkov več kot konec 2013. Od vseh širokopasovnih priključkov jih je bilo 45 odstotkov xDSL-priključkov, a se je njihovo število zmanjšalo za dva odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.