Slovenija
21 ogledov

Poslali več kot 13 milijonov sporočil

SMS sporočila Shutterstock
Zadnji dan starega leta in prvi dan novega leta ostajata dneva, ko Slovenci pošljemo največ kratkih tekstovnih sporočil. Samo Simobilovi uporabniki so jih poslali skoraj 10 milijonov.

Uporabniki drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil so samo zadnji dan starega leta in prvi dan novega leta poslali skoraj 10 milijonov sporočil SMS, kar je pet odstotkov več kot leto poprej, ter več kot 430.000 sporočil MMS, kar je 42 odstotkov več kot leto poprej.

To je v Simobilu tudi nov rekord za zadnji in prvi dan v letu, ki sta že tradicionalno dneva, v katerih uporabniki pošljejo največ tovrstnih sporočil. V celotnem decembru so Simobilovi uporabniki sicer poslali več kot 93 milijonov lepih želja prek sporočil SMS, kar predstavlja devet odstotkov več poslanih sporočil kot decembra 2012. V celotnem letu 2013 pa so njihovi uporabniki poslali več kot milijardo sporočil, kar v primerjavi z letom poprej predstavlja 18-odstotno rast.

Več kot tri milijone sporočil pri Tušmobilu

V tretjem največjem mobilnem operaterju Tušmobil, ki je tretji tudi po številu poslanih sporočil SMS in MMS, so na prehodu v novo leto zabeležili skupno več kot 3,35 milijona SMS-sporočil.

Kot v celotnem letu 2013 so tako tudi na prehodu leta ponovno zabeležili rast števila poslanih sporočil glede na predhodna leta, saj je število SMS-sporočil v primerjavi s prehodom v leto 2013 naraslo za skoraj 17 odstotkov, MMS-sporočil pa za sedem odstotkov. S tem so presegli tudi dosedanji številčni rekord iz lanskega leta.

Rekordno tudi pri T-2

Zadnji dan v letu 2013 in prvi dan v letu 2014 sta bila rekordna tudi za podjetje T-2. Njihovi uporabniki so na zadnji in prvi dan poslali po skoraj 70.000 sporočil dnevno. Ker so v lanskem letu pomembno povečali število uporabnikov, je tudi rast števila poslanih sporočil SMS in MMS temu primerno visoka.

Podatka o skupnem številu sporočil za celotno leto niso posredovali, so pa pojasnili, da so v letu 2013 povečali skupno število poslanih SMS-sporočil za dobrih 12 odstotkov.

Manj sporočil pri Izimobilu

Drugače pa je v podjetju Izimobil. Njihovi uporabniki so 31. decembra 2013 poslali 60.000 SMS- in MMS-sporočil, 1. januarja letos pa 65.000, skupaj torej 125.000, kar pomeni 10 odstotkov manj kot v letu poprej. Največje število sporočil SMS in MMS so Izimobilovi uporabniki poslali 31. decembra 2011 oziroma 1. januarja 2012.

V lanskem letu so njihovi uporabniki sicer poslali 14 milijonov SMS- in MMS-sporočil, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2012.

Telekom z več uporabniki, Simobil z več poslanimi SMS-sporočili

Po podatkih agencije za pošto in elektronske komunikacije za tretje četrtletje lani je v Sloveniji po številu aktivnih uporabnikov mobilne telefonije vodilni Telekom Slovenije (49,2-odstoten delež), sledita Simobil (29,8 odstotka) in Tušmobil (11,8 odstotka).

Po številu poslanih SMS-sporočil je s 45,6-odstotnim deležem vodilni Simobil, sledita Telekom Slovenije (40,1 odstotka) in Tušmobil (12,3 odstotka). Po številu poslanih sporočil MMS pa je vodilni Telekom Slovenije (45,4 odstotka), na drugem mestu je Simobil (43,4 odstotka), tretji je Tušmobil (9,2 odstotka).

Komentarjev 1
  • Dixon 09:49 03.januar 2014.

    In končno nisem imel težav z omrežjem, kot sem jih imel zadnja tri leta na Simobilu. Se mi je odhod k Tušmobilu očitno obrestoval. Pa ne samo zaradi boljših storitev in nižjih položnic, ampak tudi zato ker sem lahko na ...prikaži več silvesterski večer pošiljal nemoteno sporočila, takoj po polnoči pa tudi klicaril brez problemov in sesuvanja omrežja, tako kot je bilo to v navadi prejšnja leta. Je bil prav zanimiv filling ko si z nekom takoj po novem letu na zvezi in se lohk pogovarjaš :)