Slovenija
905 ogledov

Poslance sprašujejo: "Kje bomo pa jutri spali?"

stanovanjski problem
1/13
Anže Petkovšek Shod in pogovor o stanovanjskem problemu.
Pred parlamentom so se zbrali mladi, ki že dlje časa opozarjajo na stanovanjsko problematiko.

Študenti že dlje časa opozarjajo na pomanjkanje mest v študentskih domovih in slabo dostopnost do stanovanj. "September je. Prihajamo v Ljubljano, iščemo sobo ali stanovanje, streho nad glavo pač. A žepi so preprazni za visoke najemnine, lokacije preveč oddaljene, sobe zasedene, stanovanja prepolna ... Vsaj za eno noč bomo lahko na vprašanje, kje bomo pa jutri spali, jasno odgovorili: Pred parlamentom!" so zapisali ob napovedi današnjega dogodka. 

Tako so se danes že nekaj pred 17. uro začeli zbirati na Trgu republike, da bi opozorili na pomanjkljivo in propadajočo stanovanjsko politiko. Predstavili so trenutno stanje in zahteve, čemur sledijo predavanja in pogovori o stanovanjski krizi ter okoljevarstvenih vidikih stanovanjske krize. 

stanovanjski problem | Avtor: Anže Petkovšek Shod in pogovor o stanovanjskem problemu. Anže Petkovšek

"Z akcijo želimo odločevalce opozoriti na poglabljajočo se stanovanjsko krizo ter spodbuditi potrebne strukturne in zakonodajne spremembe, ki bodo vsem zagotavljale dostojna in dostopna bivališča," pravijo organizatorji dogodka. 

Gibanje "Kje bomo pa jutri spali?" že dlje časa poudarja, da ima mlada generacija vse večje težave pri reševanju stanovanjskega vprašanja. "Naša edina možnost je, da kupimo stanovanje, česar ne moremo narediti s prekarnimi zaposlitvami, ali pa najemamo stanovanja na popolnoma dereguliranem in neurejenem trgu, kjer cene vsakomesečno rastejo, kjer so pogodbe vse bolj neprimerne in kjer so stanovanja vse slabša," je že konec julija na protestu v Ljubljani poudaril Klemen Ploštajner.

stanovanjski problem | Avtor: Anže Petkovšek Shod in pogovor o stanovanjskem problemu. Anže Petkovšek

Med zahtevami, ki jih izpostavljajo, je tako zahteva za brezplačen prenos nepremičnin, ki bi se lahko koristile za povečanje fonda javnih najemnih stanovanj, z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na Stanovanjski sklad RS. 

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) so se cene novih stanovanj v 1. četrtletju zvišale za 9 odstotkov, cene novih družinskih hiš pa so bile višje za 3,3 odstotka. Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin rastejo že od začetka leta 2016. V 1. četrtletju letošnjega leta so se glede na prejšnje četrtletje zvišal eza 0,6 odstotka. 

stanovanjski problem | Avtor: Anže Petkovšek Shod in pogovor o stanovanjskem problemu. Anže Petkovšek

Komentarjev 6
  • stromar 17:55 08.oktober 2019.

    Ni kriza samo v LJ, ta teden sem dal oglas za oddajo res lepo urejenega obnovljenega 1 sobnega stanovanja v MB. V 4 dneh se je javilo preko 60 oseb, 10 ogledov in šlo za višjo najemnino od postavljene. Nekaj res ne štima

  • nina 11:20 21.september 2019.

    Iz bogate Slovenije so naredili revščino,z njihovo krajo ,privatizacijo,mahinacijami z gnilim ameriškim sistemom.Ti, ki so to zakuhali bi morali kazensko odgovarjati ali jim bo narod sodil.

  • nina 11:09 21.september 2019.

    Briga jih,važno da imajo oni.Revežev je pa vse več.