Slovenija
28 ogledov

Poslancem pripadata dve parkirišči in mesečna vozovnica

ljubljana 10.10.13, P+R, prazna parkirisca, parkirisce, garaza, garazna hisa, pr Anže Petkovšek
Poleg že dobro poznanih dodatkov k poslanski plači, pa so izvoljenci ljudstva deležni še nekoliko absurdnega obračunavanja potnih stroškov – pripadajo jim stroški za mesečni prevoz in parkirišče, nekaterim celo dve.

Vsaj 31 poslancev ima v Ljubljani zagotovljeno ne eno, ampak dve parkirišči. Vsem poslancem ne glede na to, ali sploh imajo avtomobil, pripada parkirišče v garažni hiši pod Kongresnim trgom ali pod Trgom republike, za kar davkoplačevalci plačujemo 16.000 evrov na mesec. Poleg tega pa ima še 31 poslancev službeno stanovanje, ki mu pripada parkirno mesto. Od poslanskega stanovanja na Gregorčičevi ulici do Šubičeve, kjer stoji parlament, pa je denimo le 400 metrov.

"Plačujemo kot vsi normalni državljani"

Ker je večina stanovanj v samem središču Ljubljane in manj kot dva kilometra oddaljena od parlamenta, jim potni stroški ne pripadajo, vseeno pa so upravičeni do parkirnega prostora. Poslanec Danijel Krivec, ki najema službeno stanovanje s pripadajočim parkiriščem, pravi, da jim pripada le parkirišče ob državnem zboru, tistega ob stanovanju pa plačujejo, "tako kot vsi normalni državljani in tako kot vsi plačujejo tudi najemnino za stanovanja“.

Šele od leta 2005 so parkirišča nujna za prihod na delo

Parkirišča so si šele leta 2005 kot nujen pogoj za delo izglasovali sami poslanci, saj je Mandatno-volilna komisija takrat ugotovila, da so parkirni prostori "sestavni del zagotavljanja ustreznih pogojev za delo poslank in poslancev“.

Čeprav imajo dve parkirišči, jim v primeru, da živijo v stanovanju, ki je od državnega zbora oddaljeno več kot dva kilomatra, za povračilo potnih stroškov plačujejo kot da bi hodili v službo z avtobusom ali vlakom. V primeru, da javnega prevoza na njihovi relaciji ni, pa jim državni zbor izplača kilometrino.

Preberite še komentar: Prvi med enakimi s kupom ugodnosti.

Komentarjev 5
  • Senior 18:48 02.oktober 2014.

    To je za Slovenijo "španska vas". Butalcem pa je vse jasno!

  • Senior 18:46 02.oktober 2014.

    Joj, kakšna banda nam vlada!

  • Papaja Popi 09:49 02.oktober 2014.

    Požrejo se naj, saj jim očitno ni nikoli dovolj.