Slovenija
2770 ogledov

"Poslanci bodo morali ob teh podpisih krepko premisliti"

V DZ več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko.

Levica in SD sta v DZ danes vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov glede zakona o investicijah v vojsko. Po oceni koordinatorja Levice Luke Mesca je to sporočilo vladi, da je nedopustno, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje, in sporočilo poslancem, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

DZ je 20. novembra sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026, ki v tem obdobju predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe.

Državljani, ki so oddali podpis za začetek referendumskih postopkov, so se po Mesečevih besedah v petih dneh odločili, da dvignejo glas proti tej vladi, "proti zapravljanju 780 milijonov evrov za orožje, medtem ko trpimo eno od najhujših gospodarskih, socialnih in zdravstvenih kriz".

Poslanci bodo morali temeljito premisliti

V izjavi za javnost pred vložitvijo podpisov je poudaril, da je bilo podpisov vsak dan več. "Snežna kepa se je šele začela kotaliti, a smo jo peti dan ustavili, da podpise pravočasno vložimo in zahtevamo referendum v imenu ljudstva". "Poslanci bodo ob teh podpisih morali temeljito premisliti, ali bodo res glasovali za prepoved referenduma," je prepričan Mesec.

To, da so za tolikokrat presegli zahtevanih 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov, in to med korona krizo, ko je javno zbiranje omejeno in so se morali pri zbiranju podpisov močno omejiti, je po njegovem mnenju močno sporočilo, kaj si državljani mislijo o teh ukrepih in vladi Janeza Janše.

"Nobena vlada ne more in ne sme delati proti volji ljudstva. V nasprotnem primeru bo pač zamenjana," je še opozoril koordinator Levice.

Poslanec SD Matjaž Nemec je pojasnil, da je zanje najpomembnejše vprašanje dopustnosti tega referenduma. "Gre za izjemno velike vsote denarja, ki bi ga v časih t. i. rehabilitacije po epidemiji covida-19 morali usmerili drugam. Potrebujemo močno zdravstvo in gospodarstvo," je prepričan.

Prav državljani so se po njegovih besedah v petih dneh množično izrekali v prid svobodi soodločanja in izražanja. Število podpisov je tako po Mesečevih ocenah jasno sporočilo vladi, da se mora naučiti državljane poslušati in slišati. Ljudska volja je ena od ustavnih vrednot, je poudaril. Opozoril je še na po njegovem mnenju omejevanje govora poslancem.

Po vložitvi podpisov za začetek postopkov za referendum predsednik DZ razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

Vlada je DZ sicer že predlagala sprejem sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten, kar je ministrstvo za obrambo podkrepilo s pridobljenim pravnim mnenjem. V primeru, da bi državni zbor sprejel sklep o nedopustnosti referenduma, koordinator Levice napoveduje, da se bodo obrnili na ustavno sodišče.

DZ bo o nedopustnosti referenduma odločal na izredni seji.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • ode 08:20 27.november 2020.

    Če bo referendum dovoljen, naj desnica takoj začne zbirati podpise za referendum, da država ukine financiranje samostojnih kulturnikov, paradržavnih in drugih zavodov in organizacij, ZZB NOB, socialno podporo ciganom itd. Referendum bo uspel 100%.

  • kapibara1 07:17 27.november 2020.

    Sedanja opozicija, ko je bila koalicija, je takratni opoziciji, sedanji koaliciji, nabijala, naj referendume plačuje predlagatelj . - Sedaj so pa o tem tiho...

  • kapibara1 07:16 27.november 2020.

    Če podpisi niso overjeno na UE , SO po zaknu brezpredmetni ! Tudi anusa si ne moreš s tem obrazcem obrisat, samo še bolj razmažeš...