Slovenija
25 ogledov

Poslanci bodo najprej varčevali pri sebi

Gregor Virant Saša Despot
Poslanci bodo v zakonodajni postopek še danes vložili novelo zakona o poslancih, s katerim nameravajo omejiti poslanska nadomestila. Neusklajeno z SDS in Pozitivno Slovenijo.

Prav tako nameravajo zarezati v stroške za delo poslancev in poslanskih skupin ter za delo DZ, je na skupni novinarski konferenci s nekaterih predstavniki poslanskih skupin povedal predsednik DZ Gregor Virant.

Podpise za novelo, ki jo je pripravila Lista Virant, bodo zbirali danes, pri tem pa Virant ocenjuje, da bodo podpise prispevali poslanci vseh poslanskih skupin.

Po Virantovih besedah želi DZ s tem dati jasen signal, da je treba varčevati, pri tem pa se poslanci zavedajo, da je treba začeti na vrhu, to je pri njih. "Če nam poslancem to ni jasno, potem nimamo kaj iskati v DZ," je dejal.

Če imajo pogoje za pokoj, ni nadomestila

Novela zakona o poslancih predvideva skrajšanje časa, ko je poslanec po izteku funkcije upravičen do nadomestila plače, in sicer z 12 na največ šest mesecev. Pri tem se bo znižala tudi sama višina nadomestila, in sicer s 100 odstotkov plače na 80 odstotkov. Poslancem, ki bodo izpolnili minimalne pogoje za upokojitev, nadomestilo ne bo več pripadalo, prav tako ne tistim, ki bodo poslanci manj kot šest mesecev. Če bo poslanec med prejemanjem nadomestila pogodbeno delal, pa se mu bo nadomestilo znižalo za višino zaslužka.

Nove določbe bi veljale že za poslance, ki že prejemajo nadomestilo, pri čemer se Virant zaveda, da bi lahko kdo izmed njih sprožil ustavni spor. "Vendar naj o tem odloči ustavno sodišče," pravi Virant.

Po besedah predsednika DZ je to prva stopnja varčevanja v DZ, saj nameravajo aktivnosti na tem področju nadaljevati vse do sprejemanja rebalansa proračuna.

SDS: Ukrepi niso dovolj celoviti

Novinarske konference ni bilo predstavnikov poslanske skupine SDS. Virant je sicer dejal, da so se s poslansko skupino SDS o bistvenih stvareh uskladili.

Vendar pa kasnejše sporočilo vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka kaže, da vendarle niso tako usklajeni. Kot je zapisal Tanko, V SDS sicer podpirajo varčevalne ukrepe na vseh nivojih, vendar ti, ki jih je predlagal Virant, niso dovolj celoviti in sorazmerni. „V SDS smo predlagali ostrejše reze in svoje rešitve bomo zagovarjali tudi v nadaljnjih obravnavah,“ so še zapisali.

PS s solo predlogi

Iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije pa so sporočili, da novela zakona z njimi ni usklajena. Predloga so dobili šele sinoči oziroma danes dopoldan, zato so Virantu predlagali, naj počaka s tiskovno konferenco,  „dokler se poslanske skupine ne pogovorimo in uskladimo o predlaganih rešitvah, a temu žal ni prisluhnil„.

„Odločili smo se, da predlog varčevalnih ukrepov in novelo zakona o poslancih v poslanski skupini temeljito preučimo ter pripravimo boljše rešitve, ki jih bomo predvidoma v petek tudi predstavili javnosti,“ so še sporočili iz poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

Komentarjev 1
  • tralala 11:44 21.marec 2012.

    Ne zajebavajte nas. Varčevanje za nas državljane pomeni, da si NAJMANJ RAZPOLOVITE PLAČO. Karkoli drugega je metanje peska v oči.