Slovenija
30 ogledov

Poslanci bodo spet delali nadure

državni zbor Anže Petkovšek
Poslance čaka pestra novembrska seja. Vsaj deset ur bodo namenili rebalansu letošnjega državnega proračuna.

To bo hkrati tudi prva seja, na kateri bodo premier Miro Cerar in ministri odgovarjali na poslanska vprašanja.

V torek se bodo podrobno posvetili rebalansu proračuna, po katerem bi se prihodki zmanjšali za 20 milijonov evrov, odhodki pa povečali za  177 milijonov evrov na 9,8 milijarde evrov. S tem se bo primanjkljaj povečal na 1,2 milijarde evrov, kar je 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda. Vlada je na odborih, ki so rebalans obravnavali v preteklih dneh, večkrat slišali, da gre le za kozmetične popravke.

V sredo bodo poslanci odločali, ali je kandidatka Alenka Smerkolj primerna za  ministrico brez resorja, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Odločili naj bi tudi o kandidatu za gospodarskega ministra Gojku Koprivcu, vendar bo šele jutri zjutraj znano, ali bo zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja tudi ostal kandidat.

Po ustavnem redu ali ne?

Zanimivo bo tudi v četrtek, ko bodo poslanci sedem ur namenili predlogu SDS, naj s položaja razrešijo predsednika državnega zbora Milana Brgleza.  Po mnenju SDS je Brglez v intervjuju za tednik Mladina podajal stališča v nasprotju z ustavnim redom. Brglez pa SDS očita politično nekulturo, ki da se kaže v trganju izjav iz konteksta, prilagajanju povedanega, natolcevanju in navajanju nikoli izrečenih stvari.

Komentarjev 1
  • Johan Spohan 07:57 17.november 2014.

    In spet se bodo ukvarjali s komunajzarjem, ki že več kot dvajset let dela zdraho v Sloveniji.