Slovenija
19 ogledov

Poslanci danes o finančnih zakonih

Dražvni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor danes nadaljuje izredno sejo, v okviru katere se je v torek seznanil s predlogom pokojninske reforme in reforme trga dela.

Na dnevnem redu je ostalo še nekaj finančnih zakonov, ki jih vlada predlaga z namenom zagotovitve dodatnih proračunskih sredstev.

Največ prahu okoli davka

Najbolj burno razpravo je pričakovati glede predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero naj bi se začasno zvišala obdavčitev nekaterega blaga in storitev. Namesto z znižano 8,5-odstotno stopnjo DDV naj bi bili v letih 2013 in 2014 s splošno 20-odstotno stopnjo obdavčeni časopisi in revije, komunalne storitve, uporaba športnih objektov, hrana za male živali, čiščenje oken, frizerske storitve ter lončnice, sadike in rezano cvetje.

Prav tako naj bi predvidoma dve leti veljal zakon o davku na finančne storitve. S tem davkom bodo po predlogu vlade obdavčene vse bančne provizije, ki jih zaračunavajo finančne institucije, in sicer v višini 6,5 odstotka.

Najprej zakon o delovnih razmerjih

Z novelo zakona o dohodnini pa vlada predlaga prepolovitev posebne olajšave za študentsko delo, odpravo olajšave za čezmejne dnevne delovne migrante ter uvedbo cedularne obdavčitve prihodkov od najemnin. V ta predlog je vgradila tudi nekaj spodbud, denimo uvedbo pavšalne obdavčitve za mikro podjetja in samostojne podjetnike. Za to se bodo lahko prostovoljno odločili tisti, ki letno ne istvarijo več kot 50.000 evrov prihodkov. To pomeni, da bi se jim dohodki izračunali v višini 70 odstotkov priznanih stroškov, s tem pa ne bi bilo več administriranja in bi bila tako ugotovljena davčna obveznost dokončna. Pri tem bi davčna stopnja znašala 20 odstotkov in torej ne bi več veljala progresivna lestvica, je pojasnil Šušteršič.

Uvodoma je DZ najprej dokončal obravnavo predloga novega zakona o delovnih razmerjih, ki jo je začel v torek. Gre za bolj pomembnega od obeh zakonov, ki sestavljata reformo trga dela, je v torek povedal minister za delo Andrej Vizjak ter dodal, da se o obeh tako koalicija kot socialni partnerji še intenzivno usklajujejo.

Komentarjev 1
  • miho 09:21 14.november 2012.

    Če se že zvišuje stopnja DDV na nekatere stvari, naj se poviša tudi stopnja DDV na škodljive izdelke, ki so zdaj obdavčeni z znižano stopnjo DDV. Vso t.i. junk food, pa antihrano (margarino, sojo in izdelke iz nje, gazirane pijače) ...prikaži več je treba obdavčiti z osnovno davčno stopnjo, ker ni v javnem interesu, da se zastrupljamo s tem.