Slovenija
722 ogledov

Poslanci danes o pravici za neozdravljivo bolne

Poslanci SDS in NSi Martina Čuk/Državni zbor
Poslanci bodo danes opravili javno razpravo predloga zakona, ki že vrsto let razburja javnost.

Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, po katerem bi neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, omogočili pomoč pri končanju življenja, podpirajo v Levici, za nadaljevanje parlamentarnega postopka naj bi glasovali tudi v SD ter Gibanju Svoboda. Tako predlagatelji kot avtorji menijo, da bi o uveljavitvi zakona morali odločati državljani Slovenije.

Če zakon po današnji prvi obravnavi ne bo dobil podpore, bo njegova parlamentarna pot zaključena. 

Zakon je namenjen trpečim osebam, ki imajo neozdravljivo bolezen in se jim življenja izteka. Ti posamezniki morajo biti sposobni odločati o sebi. Zakon vsebuje številne varovalke za preprečevanje zlorab. Obvezna je obravnava pri psihiatru. Podrobneje o zakonu preberite tukaj. 

Zakonu nasprotujejo v SDS in NSi ter pri zdravniških organizacijah. V Zdravniški zbornici Slovenije predlogu zakona nasprotujejo. Zakon bodo, če bo sprejet,  sicer spoštovali, bodo pa mnogi zdravniki pri njegovem izvajanju uveljavljali ugovor vesti. Ob tem dodaja, da se bodo zagotovo našli tudi zdravniki, ki se z zakonom strinjajo in ga bodo izvajali.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović meni, da predlagani zakon predvideva, da bi bili zdravniki izdatno vključeni v posege, povezane z evtanazijo, kar pa bo vneslo dodatno breme v njihov delo. Nasploh po mnenju mnogih zdravniška vloga v omenjenem postopku v zakonu ni ustrezno opredeljena. 

Anketa katedre za medicinsko etiko na medicinski fakulteti v Mariboru, ki je bila narejena med 330 bolniki in invalidi opravila dva njegova študenta, je pokazala, da nekaj manj kot polovica anketiranih zakon podpira, četrtina mu nasprotuje, četrtina pa jih meni, da polnoletna oseba sicer ima pravico, da se odloči predčasno končati življenje, a mora biti ta pravica omejena, je povzel rezultate ankete.

Predlagatelji zakona so zaradi pomislekov zdravnikov sicer njihovo vlogo precej omejili. "Postopek je ves čas pod nadzorom posebne komisije, ki sprejme odločitev o pomoči. Te odločitve ne sprejme neki zdravnik," razlaga eden od avtorjev zakona zgodovinar, arheolog in etnolog Andrej Pleterski. Napitek spije sam, le izjemoma, če tega ne bi mogel izvesti, se lahko glede na njegovo predhodno voljo izvede evtanazija, ki je pomoč pri usmrtitvi.

Zakonu nasprotuje tudi Slovensko zdravniško društvo. Predsednik Radko Komadina opozarja na mnenje Svetovnega zdravniškega združenja, da sodelovanje ali uboj bolnika ne pritiče zdravniškemu poklicu. Takšnemu mnenju so po njegovih besedah zavezani tudi v slovenskem zdravniškem društvu. Zagovorniki možnosti predčasnega končanja življenja medtem opozarjajo, da slovenski zdravniki ne sledijo posodobitvam zdravniških zavez. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Grof 10:46 07.marec 2024.

    Ritoliznik, poslanec svobode Darko Kranjec, do včeraj še lačen , v rejniški družini, vsaj takoje pred leti trdil na tv, danes, po dveh letih ob koritu, polnem belega kruha, ubogo dete, danes dela irkus v parlamentu