Slovenija
3846 ogledov

Danes bo padla odločitev, koliko se bo komu zvišala pokojnina

Upokojenec
1/2
Saša Despot
Poslanci bodo danes razpravljali o izrednem zvišanju pokojnin, ki ne bo za vse enako.

Poslanska skupina Desus, ki je vložila zakon, je predlagala zvišanje vseh pokojnin za 3,5 odstotka, a je koalicija vložila amandma, da se nekatere pokojnine zvišajo bolj kot druge.

Glavni razlog za izredno uskladitev je dejstvo, da se zaradi Zujfa pokojnine nekaj časa niso usklajevale, potem pa je sledila serija izrednih uskladitev, zaradi katerih so nekateri upokojenci celo na boljšem, kot če bi se pokojnine ves čas usklajevale skladno z zakonom o pokojninskem in invalidskim zavarovanjem. Da zvišanje pokojnin vsem enako ni pravično, smo poročali že pred enim letom. 

Matični odbor je tako v sredo sprejel koalicijsko dopolnilo, po katerem bi se za 3,5 odstotka uskladile le tiste pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, v letu 2011 uveljavljene pokojnine bi se zvišale za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek.

Ali bodo poslanci o zakonu glasovali že danes, še ni jasno. Pred to, tretjo točko dnevnega reda, je predvidena še razprava o spremembah zakona o javnem naročanju, ki ga je vložila koalicija skupaj s poslanci SNS in prinaša regulacijo cen nabav medicinskih pripomočkov in medicinske opreme s sistemom referenčnih cen. Za to točko je predvidene skoraj pet ur razprave, sledi pa še predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja, za katerega so predvidene dobre tri ure razprave.

Seja se začne ob desetih, o zakonu, ki bi zvišal pokojnine pa je predvidenih šest ur in deset minut razprave. Glasovanje bo po končani tretji točki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • jakec42 14:41 13.januar 2022.

    Raje naj ugotovijo koliko so se znižale zaradi velikih podražitev 3,5% pomeni nič!!!

  • Jeanette_Jenkins 13:38 13.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 10:39 13.januar 2022.

    škoda , da niste vsak dan zadnjih 5 let bili na Pokljuki, pa bi lahko šteli podrte smreke... no če bi vsakemu upokojencu vsako leto podaril samo eno podrto smreko, bi se se verjetno bolj in več poznalo kot pa ...prikaži več tale drobižek.. in zakaj omenjam te smreke.. mal preverte čigave so in kaj je šel denar od njih.