Slovenija
21 ogledov

Poslanci enoglasno palce za Židana

Kmetijski resor je brez pravega vodstva že od marca, ko je Milan Pogačnik naznan Žurnal24 main
Dejan Židan je z enoglasno podporo prisotnih poslancev postal novi kmetijski minister. Mali kmetje z Židanom niso zadovoljni.

Za Dejana Židana je glasovalo vseh 50 poslancev in poslank. Podpora ni naključna, saj so mu kljub nekaterim pomislekom opozicije predstavniki oblasti med razpravo priznavali kompetence za vodenje kmetijskega ministrstva. Vodenje tega je moral zaradi afere Baričevič in vpletenosti v domnevno trgovanje s poslanskimi glasovi že sredi marca predčasno zapustiti Milan Pogačnik.

 

Kot minister se bom zavzemal, da bo vsak, ki deluje v tej verigi – ali na kmetiji ali kot delavec v agroživilski industriji –, ponosen, da se ukvarja z dejavnostjo, ki je strateško pomembna tako za Slovenijo kot celotno Evropo.
Dejan Židan

Po prisegi je dejal, da podpore ne razume le kot podporo njemu osebno, "ampak zlasti sektorju, ki proizvaja na način, da so v proizvodno verigo vključena mala, srednja in velika kmetija, kmetijska gospodarstva in agroživilska industrija, ki v Sloveniji proizvaja hrano, na katero smo lahko ponosni".

Pahor prepričan v pravi izbor
"Kandidat za kmetijskega ministra je tako strokovnjak kot izkušen poslovnež," je kandidata opisal premier Borut Pahor. Mali kmet: "Katastrofa, da po veterinarju prihaja veterinar."

Prav takšnega človeka, kot je Dejan Židan, potrebuje kmetijsko ministrstvo, je prepričan premier Borut Pahor. Ob 14. uri se je namreč začela seja, na kateri naj bi poslanci tudi uradno potrdili Židana za novega kmetijskega ministra.

Na parlamentarnem odboru je sicer že v ponedeljek dobil soglasno podporo.

Tudi danes mu stranke med predstavitvijo stališč ena za drugo napovedujejo podporo. Do zdaj so ga podprli SD, LDS, predstavnika narodnosti, SLS in Zares.

Pomisleke pri njegovem imenovanju imajo v opozicijskih strankah SDS in SNS. Jože Tanko je tako med drugim dejal, da za koalicijo kmetijstvo nima posebnega pomena, saj je Slovenija že mesec in pol brez ministra. Z odstopom prejšnjega ministra Milana Pogačnika je koalicija želela onemogočiti "razpravo o privilegiranem vračanju bulmastifov".

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je dejal, da je prejšnjega ministra odstavila Katarina Kresal, ampak zaradi zadev, ki se ne tičejo kmetijstva. Prvak SNS pa ob tem ne verjame, da bi se na področju kmetijske politike z nastopom novega ministra kaj bistvenega spremenilo. 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Veterinar po veterinarju
"Ne spozna se na malo kmetijstvo, gozdarstvo in močno dvomim, da se spozna na prehrano. Nekaj mora biti močno narobe, da človek, ki dobi približno, približno govorim, tam okrog 10 tisoč evrov plače v Panviti, prihaja za kmetijskega ministra z veliko manj plače,"
pa pravi eden izmed malih kmetov Jože Romšak.

Mali kmetje so tisti, ki nasprotujejo imenovanju predsednika uprave skupine Panvita Dejana Židana za novega kmetijskega ministra, in to ne toliko zaradi njega osebno, ampak ravno zaradi povezave s Panvito.

Tudi v sindikatu kmetov, ki Židana sicer podpira, pravijo, da jih skrbi povezava s podjetjem, ker je ta "eden izmed največjih kmetijskih konglomeratov v Sloveniji". Predsednik sindikata Roman Žveglič je sicer ob novici, da je Židan sprejel kandidaturo za mesto kmetijskega ministra, ocenil: "Zagotovo pozna kmetijske razmere v Sloveniji, kakor tudi evropsko kmetijsko politiko. Največja slabost kandidata je dejstvo, da nima nikakršnih političnih izkušenj." Po njegovem mnenju pa je tudi preveč prijazen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.