Slovenija
156 ogledov

Poslanci Janši odvzeli mandat

Janez Janša
1/4
Saša Despot
SDS obstruirala glasovanje v državnem zboru, na katerem so odločali o tem, ali naj Janezu Janši preneha poslanski mandat.

"To, kar se greste, je pobalinsko," je državnemu zboru tik pred glasovanjem o tem, ali naj Janezu Janši zaradi pravnomočne obsodbe preneha mandat, zabrusil Jože Tanko. Poslanci SDS so zato pred glasovanjem zapustili dvorano.

64 poslancev je nato glasovalo o sklepu, naj Janši ne preneha mandat in naj poslansko funkcijo opravlja še naprej. Za je glasovalo šest poslancev, 58 jih je bilo proti. Ker sklep ni bil izglasovan, se  je državni zbor seznanil s sklepom, da Janši že z današnjim dnem preneha mandat. Namesto Janše, ki prestaja dvoletno zaporno kazen po obsodbi v aferi Patria, bo v poslanske klopi sedel Božo Predalič.

SDS: Ni zakonske podlage

Današnja seja je potekala vse prej kot po časovnici, zaključila se je približno štiri ure in pol kasneje, kot je bilo predvideno v časovnem poteku. Spremljali so jo številni proceduralni predlogi s strani SDS.

Jože Tanko je sejo začel s serijo procesnih vprašanj, s katerimi je dobro uro utemeljeval dejstvo, zakaj te seje ne bi smelo biti. Najprej je navedel, da naj bi se na seji mandatno-volilni komisiji zgodila proceduralna napaka, saj o enem izmed sklepov sploh niso odločili: "O sklepu, ki se glasi poslancu Ivanu Janezu Janši ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo, komisija nikoli ni glasovala, ga umaknila oziroma amandmirala." Tanko je tako nadaljeval, da če kršijo postopke, bi lahko o mandatu poslancev odločali "tudi na Ferentovem vrtu ali Pod Lipco“. 

Nato je Tanko nadaljeval, da se ta seja ne bi smela zgoditi tudi zato, ker za takšno odločanje o odvzemu mandata ne obstaja nobena ustavna ali zakonska podlaga. Že večkrat je zahteval končanje seje: "Ta seja se ne bi smela zgoditi."

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je Tanka opozoril, da če se je napaka zgodila na mandatno-volilni komisiji, mora o tem obvestiti komisijo za poslovnik. Brglez je ob tem povedal, da nenehna procesna vprašanja smatra za zlorabo poslovnika, ki jih v nadaljevanju ne bo več dopustil. "Izvolite, tokrat pa upam, da gre res za zadnje procesno vprašanje."

Po opravljeni splošni razpravi so poslanci zavrnili amandma, ki ga je vložila SDS, prek končnim glasovanjem je sledil še 45-minutni odmor. V stranki so napovedali ustavno presojo, saj menijo, da je bil Janši mandat odvzet na podlagi političnih in ne ustavnih preferenc.

Janez Janša dobil dovolilnico za delo, na seji ga ni bilo

Janeza Janše na izredni seji ni bilo, na njegovem mestu pa se je ob začetku pojavil le napis "Janez Janša, politični zapornik". Po naših informacijah, je Janša danes dovolilnico za odhod na delo prejel in se je iz zapora tudi odpravil. V državnem zboru so sicer pojasnili, da pri nobenem od poslancev delovnega časa oziroma njegove prisotnosti ne nadzirajo, saj je "njihov delovni čas nedoločen in tudi nedoločljiv", naloga poslancev pa je tudi dajanje intervjujev, sodelovanje v komisijah ter ne le sodelovanje na sejah državnega zbora.

Komentarjev 52
  • Žurnalček 07:50 21.oktober 2014.

    On fu ka nas z govorniškega odra skupščine . To je vse na kar mu pride !

  • Žurnalček 07:45 21.oktober 2014.

    Počas sam počas . Za vsako rit se najde metla. Ko bo na mizo prišel Alstrom bomo pa Zagožna zjebal in s tem SDS ! Sam počas , ne hitet da vidmo kam je izpuhtelo 280 milj. € .

  • Žurnalček 07:42 21.oktober 2014.

    A b mu dala , č tb reku ?