Slovenija
20 ogledov

Poslanci nad zmoto

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Neuradno. Glasovi SLS-ovim amandmajem v zameno za podporo reformi?
Grožnja. Sindikati računajo, da bodo v državnem svetu uspeli doseči veto na zakon. Če to ne bo uspelo, bodo zahtevali referendum, še vedno vztrajajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Državni zbor. Pokojninska reforma je uspešno prestala drugo branje v državnem zboru. Poslanci so popravili napako, ki so jo po pomoti zagrešili na matičnem odboru, ko so podprli možnost starostne upokojitve brez odbitkov pri 60 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe za moške in 38 letih za ženske.

Tako za polno pokojnino ostaja pogoj 65 let starosti in najmanj 15 let pokojninske dobe, tisti, ki so začeli delati zgodaj, pa se bodo lahko upokojevali že pri 60 letih, če bodo imeli 43 let pokojninske dobe (moški) oziroma ženske pri 58 letih, če bodo imele 41 pokojninske dobe.

Prispevki le za mlade
Če bodo delodajalci prvič zaposlili za nedoločen čas delavca, jim bo država povrnila prispevke za pokojnino, in sicer prvo leto polovico, drugo leto pa 30 odstotkov, vendar bo moral biti zaposleni mlajši od 26 let.

Bonusi za več otrok
Poslanci so sprejeli tudi dva amandmaja, ki so ju predlagali v SLS. Za vsakega otroka si bo možno znižati upokojitveno starost za osem mesecev, vendar starost moških ne bo smela pasti pod 60, žensk pa ne pod 58 let, kar je za tri leta blažji pogoj, kot ga je predlagala vlada. V pokojninsko dobo pa se bo na željo SLS po novem štel tudi čas trajanja obveznega vojaškega roka.

Kot je neuradno slišati, je vladajoča stran malenkost popustila, da bi tako pri SLS zagotovila podporo reformi v primeru morebitnega veta državnega sveta ali referenduma. V DeSUS-u so namreč že napovedali, da bodo glasovali proti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.