Slovenija
172 ogledov

Poslanci o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Položnica Vzajemna Boštjan Tacol
V DZ bodo na nadaljevanju junijske seje odločali o predlogu ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bi se po vladnem predlogu uveljavila 1. januarja 2024.

Za drugo obravnavo predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki so ga vložili poslanci Svobode, je danes, ko bodo o njem tudi glasovali, predvidenih skoraj šest ur. Predlog predvideva prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno z možnostjo valorizacije enkrat letno. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ne pa več tri zasebne zavarovalnice.

Ob obravnavi predloga na odboru so sprejeli več vladnih predlogov dopolnil k noveli, med njimi tudi dopolnilo, ki začetek izvajanja zakona s 1. septembra letos zamika na 1. januar 2024. Vlada pa je pred drugo obravnavo v DZ pripravila še nekaj dodatnih dopolnil.

V opoziciji so bili na seji odbora kritični do načina priprave novele, saj da je bila pripravljena brez širše razprave, opozorili pa so tudi na navedbe strokovnjakov o neskladju predloga z ustavo. V koalicijski Levici pa so se zavzeli, da se prispevek določi po progresivni lestvici, ne v enotnem znesku.

Vladno dopolnilo zamika izvajanje zakona s 1. septembra letos na 1. januar 2024.

Današnje zasedanje bodo sicer poslanci začeli s predlogom sprememb zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki ga obravnavajo po nujnem postopku. Vladni predlog, ki je dobil zeleno luč matičnega odbora, med drugim prinaša plačevanje po realizaciji le za izbrane, in ne več vse opravljene zdravstvene storitve. Zanj je danes predvidenih več kot pet ur in pol razprave.

Cilj resolucije o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2023-2030, ki bo prav tako na vrsti danes, pa je zmanjšati število novih uporabnikov drog med mlajšo generacijo ter število prekrškov in kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 16:49 30.junij 2023.

    Spet zavajanje - kakšna ukinitev neki! Če nekaj ukineš, potem tega ni več. Tule pa gre samo za slepilni manever oblastnih lažnivcev, ki želijo iz plebsa iztisniti še več denarja. Dajatev poslej ne bo več odvisna od volje posameznika, temveč ...prikaži več bo obvezna. In višja. Tako, kot to pač znajo levičarji. S tem, da so se z vsiljevanim 'učinkovitim cepljenjem' med lažnivce vpisali tudi t.i. desni ali srednje desni ali srednji, kakorkoli se že pač deklarirajo. Pa ščuvanja na vojno tudi ne pozabit.