Slovenija
63 ogledov

Poslanci potrdili poroštvo za Teš 6

Državni zbor Anže Petkovšek
Poslanci so danes sprejeli poroštvo za izgradnjo šestega bloka Teš 6.

DZ je danes z 29 glasovi za in 20 proti sprejel zakon o poroštvu države za posojilo v višini 440 milijonov evrov za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Pred sklenitvijo pogodbe o poroštvu bodo morali Teš ter v imenu države ministra, pristojna za energetiko in finance, podpisati pogodbo, s katero bodo določili okvire izvedbe projekta skladno s pogoji vlade - glede investicijske cene projekta, sklenitvijo pogodbe s Premogovnikom Velenje za lignit po najvišji ceni, rokom dokončanja projekta, donosnosti projekta in omejitvijo izpustov CO2.

Po sklepu odbora DZ za finance in monetarno politiko mora Teš do podpisa poroštvene pogodbe pripraviti recenziran noveliran investicijski program 5 (NIP 5), ki ga mora potrditi neodvisen in strokovno usposobljen recenzent. NIP 5 bodo morali pred podpisom poroštvene pogodbe potrditi nadzorniki Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), na osnovi NIP 5 pa se bo preverilo izpolnjevanje pogojev iz zakona o poroštvu.

Obratoval naj bi 40 let

V Teš so prejšnji teden izrazili pričakovanje, da bi lahko posojilo EIB, če bo zakon sprejet na tej seji, začeti črpati z 31. julijem.

Glede projekta nadomestnega bloka v Tešu je že od njegovega začetka - skupščina Teša je razvojni načrt s šestim blokom potrdila leta 2004 - veliko polemik. Nasprotniki očitajo posledice na okolje in zdravje ter nepregledno financiranje, medtem ko zagovorniki v projektu vidijo razvoj in delovna mesta ter zagotavljanje zanesljive oskrbe z energijo.

Teš 6 naj bi letno proizvedel 3500 gigavatnih ur električne energije. Zaključek pogodbenega poskusnega obratovanja je predvideno novembra 2014, Teš 6 pa bo po načrtih obratoval 40 let.

Ukinitve Državnega sveta ne bo

Državni zbor je drugi dan izredne seje pričel z razpravo o ukinitvi Državnega sveta. Predlog podpirajo v koalicijskih SDS, Državljanski listi (DL), DeSUS in NSi, kar pa ne zadostuje za spremembo ustave, za kar je potrebna podpora dveh tretjin poslancev.

Pozitivna Slovenija razpravo obstuira, predlogu pa vseeno nasprotujejo. Po napovedih vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja bodo na glasovanju zavrnili predlog. Predlaganim ustavnim spremembam nasprotujejo tudi v koalicijski SLS, večinsko pa tudi v SD.

Uvedli izvršnice in novelo zakona o gospodarskih družbah

DZ je danes z 49 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o preprečevanju zamud pri plačilih, ki kot najpomembnejšo novost uvaja instrument izvršnice.

Izvršnica je listina, ki vsebuje v evrih navedeno denarno obveznost dolžnika. Izda jo dolžnik, njenemu imetniku pa omogoča, da se neposredno poplača iz sredstev na kateremkoli računu dolžnika pri katerikoli banki v Sloveniji. Imetnik izvršnice bo tako lahko ob zapadlosti plačila papir prinesel v dolžnikovo banko, kjer bo poplačan.

Z 52 glasovi za in nobenim proti pa je sprejel novelo zakona o gospodarskih družbah, ki stremi k odpravi nejasnosti in administrativnih bremen. Na ta so med drugim opozorili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Ukinitev predlagal Virant, opozicija proti

Predlog za ukinitev DS je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim predsednikom DL in državnega zbora Gregorjem Virantom. Kot je ponovil ob predstavitvi predloga, je ta institucija nepotrebna, med argumenti za njeno ukinitev pa je navedel poenostavitev zakonodajnega postopka in političnega sistema pa tudi prihranek javnih sredstev.

Majda Potrata (SD) je dejala, da sta bili strokovna in zainteresirana javnost izključeni iz razprave o tej ustavni spremembi. Dodala je, da v imenu racionalizacije, poenostavitve in pocenitve v tem mandatu sprejemajo rešitve, za katere ni družbenega konsenza, in se vprašala ali je ukinitev DS res najboljša od možnih rešitev v času, ko se pojavljajo očitki, da stranke uplenjajo državo. V SD sicer vidijo prihodnost državnega sveta v njegovem preoblikovanju v smislu predstavništva lokalnih interesov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.