Slovenija
4 ogledov

Poslanci potrdili večji proračunski primanjkljaj

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
V državnem zboru potrdili rebalans letošnjega proračuna. Poslanci podprli zakon o davku na srečke. Dražje bodo sodne takse.

Državni zbor je s 46 glasovi za in 32 proti sprejel rebalans letošnjega proračuna. Rebalans občutno niža ocenjene prihodke in malo zvišuje odhodke. Proračunski primanjkljaj s tem narašča za dobre pol milijarde na nekaj nad 1,5 milijarde evrov. Koalicija v rebalansu vidi nujni ukrep za normalno delovanje države, opozicija pa mu ostro nasprotuje.

Nekatere srečke oproščene

Davek na srečke bo znašal 10 odstotkov, obračunaval pa se bo od prodajne cene srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo (loterijske srečke, tombolske tablice, srečke pri srečelovu, stavni listki in druga potrdila o vplačilu denarnega zneska za udeležbo v igri, tudi prek spleta).

Oproščene bodo srečke, ki jih občasno z namenom financiranja lastnih dejavnosti izdajajo društva ali neprofitne humanitarne organizacije s sedežem v Sloveniji. Davčni zavezanci bodo prireditelji klasičnih iger na srečo z ustrezno koncesijo. To sta Loterija Slovenije in Športna loterija, kjer so davku v postopku sprejemanja nasprotovali, saj naj bi jim predstavljal preveliko breme za poslovanje.

Šli bodo v tujino in ilegalo

V obeh družbah pravijo, da bodo prisiljeni davek prenesti na potrošnike, ti pa se bodo raje odločali za igranje enakih ali podobnih iger v tujini. Na negativne posledice uvedbe davka so opozarjali tudi v humanitarnih, invalidskih in športnih organizacijah, ki se financirajo od prihodkov od klasičnih iger na srečo. Prepričani so, da bi občuten upad povpraševanja po teh igrah močno prizadel njihovo delovanje.

Vlada si od davka v letošnjem letu obeta malo nad sedem milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 17 milijonov. Kot javnofinančni prihodek je vključen tudi v predlog rebalansa in pa v program stabilnosti, ki ga je vlada poslala v Bruselj. Za zakon je glasovalo 41 poslancev, proti pa 36.

Višje in nove takse


Poslanci so danes podprli tudi zvišanje sodnih taks, predvsem tistih v pravdnih postopkih, postopkih v zakonskih sporih in sporih iz razmerij med starši in otroki, postopkih izvršbe in zavarovanja ter za nekatere nepravdne postopke. Uvajajo pa se tudi nekatere nove sodne takse, in sicer med njimi za postopek o individualnih delovnih sporih premoženjske narave.

Komentarjev 1
  • allstarr111 01:46 12.julij 2013.

    cool, to je v bistvu OK. ker jim bo trojka jebala Mamo, čimprej tem bolje, ma tud če bomo reveži, ampk teli naj se spelejo, madona dost je blo od 1948 ?