Slovenija
25 ogledov

Poslanci pripravili poročilo o brezplačnikih

Tadej Slapnik iz Zaresa upa tudi na podporo opozicije. Koalicija še ni usklajena Žurnal24 main
Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se je ukvarjala z izdajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je končala z delom in poročilo posredovala DZ. Vsebine poročila še ne želijo razkriti, je pa Dejan Levanič (SD) dejal, da gre za obremenilen dokument.

Med drugim so po besedah članov komisije v poročilu tudi nekateri podatki, ki imajo stopnjo tajnosti, zato se morajo državnozborske službe v sodelovanju z informacijsko pooblaščenko uskladiti glede objave ugotovitev v javnosti. Upajo, da bo objavljen "večji del" poročila, ter da bi bila objava mogoča že ta teden.

Kar 90 odstotkov navedb v poročilu je po besedah Levaniča dejstev, vključene so tudi ugotovitve državnih organov. Tadej Slapnik (Zares) pa je povedal, da se to poročilo bistveno razlikuje od poročil drugih preiskovalnih komisij in da je vsebinsko zelo dobro.

Priprava končnega poročila je bila za novinarje, ki so spremljali delo komisije, presenečenje, zato je Slapnik pojasnil, da so zbrali dovolj dokazov, da dodatna pričanja niso potrebna. So pa ob tem priznali, da je eden od vzrokov za zaključek dela komisije tudi verjetnost, da bodo predčasne volitve še letos. Kot je še dejal Slapnik, želijo s sprejetjem tega poročila "preprečiti, da bi se zlorabe, ki jih je SDS uporabila v predvolilni kampanji leta 2008, ponovile tudi v primeru letošnje predvolilne kampanje", če bo do nje prišlo.

Sprejeli naj bi tudi konkretne napotke in pozvali številne ustanove, da ukrepajo, "predvsem v želji, da se tovrstne manipulacije ne bi ponovile".

V SDS so se želeli vključiti v komisijo

Pred dnevi so sicer v SDS in SNS podali prošnjo za vključitev v preiskovalno komisijo, Slapnik pa je danes ocenil, da bi nova člana komisije s "poslovniškimi manevri" lahko preprečila sprejetje poročila. Poslanec SDS Aleksander Zorn je v komisiji že sodeloval, a je iz nje lani poleti tudi odšel. Po Levaničevih besedah pa je sicer čudno, da želijo v komisiji sodelovati sedaj, ko je delo končano.

Člani komisije so bili deležni pritiskov in groženj

Člani komisije so opozorili še na grožnje in pritiske, ki so jih bili deležni člani komisije. Slapnik je pojasnil, da ima predsednica komisije Melita Župevc (SD) dva mobilna telefona, na enega od njiju pa je dobila klic s svojega drugega telefona. Ko je številko poklicala, naj bi se ji oglasil moški, ki pa ji ni želel pojasniti, zakaj in kako upravlja z njeno telefonsko številko. Župevčeva je primer po besedah Slapnika tudi prijavila policiji.

Pritisk na poslance v omenjeni preiskovalni komisiji sta bili po Slapnikovem mnenju tudi tožbi, ki sta ju zaradi njegovih izjav sprožila svetovalec v kabinetu nekdanjega premierja Janeza Janše Borut Petek in nekdanji direktor Dravskih elektrarn Maribor Damijan Koletnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.