Slovenija
37449 ogledov

Za govornico prišla Klakočar Zupančič, poslanci SDS pa odkorakali iz dvorane

odhod poslancev SDS iz dvorane zajem zaslona
Ob začetku februarske redne seje državnega zbora so poslanci SDS odkorakali iz dvorane.

Na začetku redne seje državnega zbora so se prisotni z minuto molka spomnili na žrtve potresa v Turčiji in Siriji. Uvodno besedo je imela predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki se je v poslanici dotaknila 31. obletnice izbrisa oseb iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije. 

V trenutku, ko je predsednica državnega zbora napovedala, da bo spregovorila nekaj besed, so poslanci SDS odkorakali iz dvorane. "Z velikim razočaranjem ugotavljam, da je poslanska skupina SDS ob tej tako pomembni obletnici zapustila dvorano državnega zbora. Tudi s tem se pokaže odnos do prizadetih," je dejanje poslancev komentirala Klakočar Zupančič. 

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je tvitnila: "Za Urško Klakočar Zupančič se je nad tistimi, ki niso želeli pridobiti slovenskega državljanstva, izvajal pravni umor. Sprejemljiva pa je zanjo rdeča zvezda, ki jo ponosni nosi Makarovičeva, pod katero je JLA v vojni za Slovenijo izvajala zločine!"

Klakočar Zupančič je v poslanici dejala, da je bil "izbris pravni umor vsakega od njih, s tem, da so ostali pri življenju, ki se je sprevrglo v negotovo životarjenje, nekaterih vse do današnjih dni". Opozorila je, da nekatera vprašanja in postopki ostajajo odprti še danes. 

"Prav bi bilo, da bi termin izbrisani nadomestili z besedo žrtve," je dejala in poudarila, da bi bilo treba najbolj ogroženim posameznikom takoj urediti vsaj domsko nastanitev in oskrbo v bolnišnici. Izvršilna in zakonodajna oblast ostajata na mrtvi točki, je dejala Klakočar Zupančič. "Žrtve pravnega genocida so nam jasno povedale, da nam kot narodu odpuščajo. Zahtevajo samo to, kar jim je šlo in jim gre po ustavi in kar jim pripada kot ljudem," je povedala. Pred vlado in državnim zborom je tako zgodovinska priložnost, da "dokažemo, da smo pravna in socialna država""Izgubljenih let ne moremo več dobiti nazaj, lahko pa priznamo, da je bilo dejanje izbrisa nespoštljivo, krivično, neustavno, nečloveško. Lahko postavimo zakonodajne temelje, ki bodo izbrisanim osebam vrnili vsaj del izgubljenega dostojanstva."

"Vsem, ki so bili 26. februarja 1992 z izbrisom iz stalnega registra prebivalstva na kakršenkoli način prizadeti, iskreno in globoko opravičujem," je dejala predsednica državnega zbora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 114
  • Avatar lopov
    lopov 19:18 24.februar 2023.

    Ni res niso si hoteli spremeniti prebivalošča.. potem kateri si ni uredil so ga enostavno izbrisali iz evidence.. čist logičen postopek.... če nisi nikjer registrirani pomeni ne plačujejo davkov itd zdravstva... a imeli bi vse privilegije osebne niso spremenili v ...prikaži večv nove imeli yugo osebnr

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:11 21.februar 2023.

    Kaj vse dobiva plače iz naših žuljev!

  • robi2107 21:42 20.februar 2023.

    Pa dejte si dat že enkrat dopovedat, da sploh ni šlo za državljanstvo, ampak za stalno prebivališče. A ste res taki bebci, da vam še po 25+ letih to ni jasno!!! Pizda, a vam je Jajo lažnivi vsem mozeg opral ...prikaži več s temi lažmi, al kaj? Brisali so samo nekdanje sodržavljane, druge tujce so pustili pri miru, Status stalnega prebivalca nima nič z državljanstvom. Ima pa veliko z uresničevanjem pravic, kot je šolanje otrok, dohtarji in podobno. S tem, da so pizduni to naredili brez vsakršnega obvestila...