Slovenija
16 ogledov

Poslanci spet o državni srebrnini

Poslanci morajo danes vnovič potrditi zakon o upravljanju kapitalskih naložb, če Žurnal24 main
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z zgolj enim glasom večine sprejel mnenje, da je predlog zakona o upravljanju s kapitalskimi naložbami države ustrezen za sprejem v državnem zboru.

V današnji razpravi na odboru so poslanci SDS ponavljali predhodne argumente iz razprave o predlogu zakona v DS, ki so zelo podobni argumentom svetnikov, ki so izglasovali veto na zakonski predlog. Opozicija je medtem rešitve zakona branila.

Predsednik odbora Anton Rop (SD) je zatrdil, da gre za enega najpomembnejših zakonov, ki ga DZ sprejema v tem mandatu in da odpira številna vprašanja in dileme.

Menil je, da bi ga bilo primerno sprejeti, a je istočasno vlado pozval, naj tudi po potrditvi v DZ razmisli o dopolnitvah zakona, tako da bo ta v prid državljanom res zagotavljal najbolj učinkovito in gospodarno upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Politična neodvisna agencija
Svetniki se namreč, tako kot opozicija, niso strinjali z zakonskim določilom, da se upravljanje kapitalskih naložb države prenese z vlade na neodvisno agencijo, katere maloštevilne organe upravljanja pa bi postavila prav politika.

Zakon tako po oceni državnih svetnikov ne zagotavlja potrebne preglednosti za učinkovito gospodarjenje s kapitalskimi naložbami države in je tako tudi v nasprotju z določili OECD. Vendar pa je takojšnje sprejetje zakona nujno, če Slovenija želi 27. maja dobiti tudi uradno povabilo v OECD.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.