Slovenija
7243 ogledov

Poslanci sprejeli spremembe, ki jih bomo občutili že kmalu

denar kovanci euro
Poslanci so v okviru redne oktobrske seje glasovali o več zakonih.

Tako so poslanci s 55 glasovi za in dvema proti potrdili novelo zakona za uravnoteženje javnih financ. Od 1. januarja prihodnje leto tako najnižnja bruto urna postavka za študentsko delo ne bo smela biti nižja od 5,4 evra. Levica je z dopolnilom postavko poskušala dvigniti na 5,63 evra buto, a je to koalicija povozila z dopolnilom na seji parlamentarnega odbora za finance. 

Iz koalicijskih vrst je bilo danes slišati predvsem opozorila o tem, da bi dvig najnižje postavke dolgoročno povzročil več škode kot koristi ter da ga je treba urediti sistemsko. Opozicijske stranke pa so med drugim izrazile skrb, da se bo zaradi dviga najnižje urne postavke količina študentskega dela bistveno zmanjšala. Miha Kordiš, Levica, je prepričan, da se to ne bo zgodilo, saj je po njegovem konkurenčnost študentskega dela v njegovi fleksibilnosti. 

Potrdili novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

DZ je z 49 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katero se podrobneje opredeljuje posebne enote vrednotenja, kot so bencinski servisi, elektrarne ter pristanišča in marine. Podporo noveli so že vnaprej napovedali v poslanskih skupinah LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, odrekli pa v Levici, SNS in NSi. V SDS so se glasovanja vzdržali.

Med podporniki je bilo v današnji razpravi slišati, da bo novela zmanjšala možnost potencialnih zlorab z namenom doseganja ugodnejših davčnih in finančnih obveznosti.

V Levici so imeli med drugim pomisleke, ker je pobuda za novelo prišla s strani trgovinske zbornice oz. kapitala, pri čemer se zdi, "da bo šel predlog predvsem na njihov mlin". Tudi v NSi, kjer so vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2017, so noveli nasprotovali. V NSi se sicer ne strinjajo z zakonsko ureditvijo ocenjevanja vrednosti nepremičnin in s tem določanja davčne osnove osnove zakona na nepremičnine ter neenako obravnavo lastnikov kmetijskih in gozdnih zemljišč.

Podpora brezplačnemu javnemu prevozu za upokojence

Predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen javni prevoz za upokojence, je v drugi obravnavi prikimala večina poslancev. Ob tem so podprli predlog ministrice Alenke Bratušek, da tretjo obravnavo zakona opravijo na oktobrski seji. Ta bo po napovedih predsednika DZ Dejana Židana 29. oktobra.

Bratuškova je izpostavila, da država že sofinancira medkrajevni javni promet, ne glede na to, ali so avtobusi in vlaki na pol prazni ali čisto prazni. "Zapolnitev teh mest z upokojenci, ki ne bodo plačevali vozovnic, zato ne pomeni večjih stroškov," je poudarila. Poslanka Anja Bah Žibert (SDS) je medtem izpostavila, da upokojenci opozarjajo na pomanjkanje linij, predvsem na podeželju in v dopoldanskem času. "Sprejem brezplačnih prevozov je dobrodošel, a kaj ko teh prevozov ni," je opozorila. 

Bratuškova je pojasnila, da trenutno obstaja okoli 1800 linij, na ministrstvu pa nimajo podatka o njihovi zasedenosti. Podatke sicer pridobivajo. Možnost za odpiranje novih linij je, če je interes, je dejala. "Naš interes je absolutno narediti čim bolj dostopen in zaseden, da bo na cestah manj gneče," je dejala.

Poslanci so danes v okviru redne oktobrske seje DZ z 51 glasovi za in 13 proti potrdili vladno novelo zakona o zdravniški službi. Podprli so tudi novelo zakona o zdravilih, ki jo je podprlo 69 poslancev, proti pa so bili štirje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.