Slovenija
2067 ogledov

Poslanci sprejeli "Uberjev" zakon

Uber taksi Profimedia
DZ je danes s 50 glasovi za in 36 glasovi proti sprejel predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu.

Novela zakona med drugim prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber. Novelo so podprle SDS, SMC, DeSUS, SNS in poslanska skupina nepovezanih poslancev, medtem ko so ji nasprotovale opozicijske SD, Levica SAB in LMŠ.

Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, je predlagana novela zakona namenjena predvsem mobilnosti z uporabo digitalnih tehnologij, poenostavitvi sistema subvencioniranih vozovnic ter poenostavitvi pridobivanja vozovnice za kategorizirane športnike.

V koalicijskih poslanskih skupinah so predlagane spremembe zakona enotno podpirali.

Levica predlagala dopolnilo

Miha Kordiš (Levica) je opozoril, da gre pri predlagani spremembi za lobistično zakonodajo, ki je pripravljena po meri ameriške družbe Uber. Kot je poudaril, Uber svojih voznikov ne zaposluje, njegova ideja pa je, da se prekarni delavci v platformo vključujejo brez najosnovnejših pravic. Prihod Uberja bo tako po mnenju Kordiša uničil slovenske taksiste in njihove družine. Glede argumentov o plačevanju davkov je Kordiš izpostavil nedavno novico, da je Uber na Nizozemskem uporabil preko 50 slamnatih podjetij za izogib plačila davkov.

V Levici so zato tudi predlagali dopolnilo k predlagani noveli zakona, da se členi zakona, ki se nanašajo na ta storitveni model, zamaknejo za deset let. Dopolnilo je bilo s 45 glasovi proti in 39 glasovi za zavrnjeno.

Sindikati proti

Pred izidom glasovanja so iz Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) opozorili, da zakon ni v korist zaposlenim in državnemu proračunu, je pa očitno v korist zagovornikom popolne liberalizacije trga delovne sile in zagovornikom multinacionalk. Iz Sindikata taksistov pri SDPZ pa so sporočili, da se bodo še vnaprej borili za pravice svojih članov, tudi, če danes ne bodo slišani.

Denar kalkulator davek davki evro evri Razgaljena praksa Avto Sloveniji se obeta vstop v "ligo prvakov v izogibanju davkov"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 14
 • izy 09:28 02.junij 2021.

  Uber je 100 let pred taxisti. V tujini deluje in je cenejši kot taxi. Upam, da pride konkurenca še na slovenske tire in med avtobusne prevoznike.

 • Avatar Leon
  Leon 08:15 02.junij 2021.

  Kako lahko glasujejo DESUS ,nepovezani poslanci in manjšinski lutki ?

 • ode 06:30 02.junij 2021.

  Naj Uber razfuka balkansko taksi mafijo v Ljubljani, če se je država in mesto ne upa. Dobrodošel Uber.