Slovenija
18 ogledov

Poslanci sprejeli več novel zakona

Državni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor je na redni seji sprejel več novel zakona, med drugim govora tudi o preprečevanju pranja denarja, prepovedanih drogah, voznikih in športu.

Poslanci so s 55 glasovi za in 17 proti sprejeli novelo zakona o prevzemih, ki bo omilila pogoje za ponovno pridobitev glasovalnih pravic podjetjem, ki so ob sprejemu novele leta 2006 že presegala prevzemni prag, a jim ni bilo treba objaviti prevzemne ponudbe, pozneje pa so povečala delež in izgubila glasovalne pravice.

Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Janka Burgerja se z novelo dopolnjuje splošna prevzemna ureditev o pogojih prenehanja sankcij mirovanja glasovalnih pravic v primeru nespoštovanja pravil o obvezni prevzemni ponudbi ter o ugotovitvenih zahtevkih.

Sprejeli tudi novelo zakona o RTH

S 58 glasovi za so poslanci sprejeli novelo zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) in razvojnem prestrukturiranju regije. Z novelo se zapiranje rudnika podaljša s konca leta 2015 na konec 2018, hkrati pa se RTH za letos zagotovi dodatne štiri milijone evrov.

Kot je pojasnil državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Bojan Babič, je novela zakona pripravljena z namenom podaljšanja zapiranja RTH, razbremenitve državnega proračuna in izvedbe programa presežnih delavcev. Z novelo zakona bo v celoti realiziran program zapiralnih del po posameznih programskih sklopih. Letos in prihodnje leto se bodo nadaljevala zapiralna dela v jamskih objektih.

Konec biocidnim proizvodom, ne osnovnemu bivanju

Državni zbor je soglasno sprejel zakon o prenehanju veljavnosti zakona o biocidnih proizvodih, ki ga je vlada poslala v DZ po skrajšanem postopku.

Zakonodajno pot pa je končal zakon o osnovnem bivanju, ki ga je vložila skupina volivcev. Da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je DZ odločil z 49 glasovi za in nobenim proti.

Sprejet nacionalni program športa do leta 2023

Poslanci so soglasno s 77 glasovi potrdili nacionalni program športa za obdobje med letoma 2014 in 2023. Med cilji so bili izpostavljeni povečanje športno dejavnih prebivalcev države in števila športnikov v tekmovalnih sistemih ter vzpostavljanje nadaljnjih temeljnih pogojev za razvoj te dejavnosti.

Na dnevnem redu redne seje so še spremembe in dopolnitve zakona o voznikih, novela zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. V parlamentu bo danes tudi razprava o predlogu resolucije o nacionalnem programu na področju prepovedanih drog – do leta 2020 – in o predlogu resolucije glede nacionalnega programa športa – do leta 2023.

Dogajanje v okviru parlamentarnih odborov in komisij: med drugim bodo na odboru za finance in monetarno politiko razpravljali o določbah zakona o bančništvu, komisija za mednarodne odnose in evropske zadeve bo pregledala predlog sporazuma med slovensko in srbsko vlado glede izmenjave in medsebojnega varovanja, na komisiji za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pa bodo danes razpravljali glede slabega koriščenja evropskega denarja za projekte Oskrba s pitno vodo ter Odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.