Slovenija
17 ogledov

Poslanci ustanovili skupni odbor in ustavno komisijo

Gregor Virant Saša Despot
Poslanci so na že tretji izredni seji v tem sklicu razširil pristojnosti skupnega odbora in ustanovil ustavno komisijo DZ. Ustavno komisijo bo vodil Gregor Virant, podpredsednika pa bosta Vinko Gorenak (SDS) in Maša Kociper (PS).

Seja je trajala le dobrih 15 minut, na njej pa je predlog za razširitev pristojnosti skupnemu odboru podprlo 64 od 80 navzočih poslank in poslancev. V predstavitvi stališč poslanskih skupin je pomisleke izrazila le SDS.

Večina je menila, da je razširitev pristojnosti skupnega odbora smiselna kot začasna rešitev. Trenutno namreč še ni oblikovane vlade in resorjev ter ni mogoče upoštevati razmerja med opozicijo, zato še ni smiselno ustanavljati drugih delovnih teles. Razširitev pristojnosti skupnemu odboru bo tako omogočila, da bo lahko državni zbor obravnaval finančni paket šestih zakonov, ki jih predlaga vlada.

Z razširitvijo pooblastil skupnemu odboru bo lahko ta namreč obravnaval zadeve iz vseh področij, razen iz področij delovnih teles, ki so že ustanovljena.

V NSi so predlog sicer podprli, a, kot je pojasnil vodja njihove poslanske skupine Matej Tonin, so ob njegovi obravnavi na kolegiju predsednika DZ povedali, da bi jim bila ljubša ustanovitev "začasnih, pravih odborov". Bolj kritičen je bil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Menil je, da bi v DZ lahko storili več in ustanovili tista delovna telesa, ki so v vsakem primeru nujna, po oblikovanju koalicije in opozicije pa bi te "stvari nekako dodelali". Izpostavil je tudi vprašanje, kako bodo potekala zaslišanja kandidatov za ministre, če bo DZ imel le en skupen odbor. "Mislim, da ni nobene potrebe, da bi v tem trenutku formirali nek mali DZ, ki bo z nekim številom glasov odločal pravzaprav o vseh zadevah," je poudaril Tanko, ki meni, da gre za zlorabo pravil DZ.

Ustavna komisija bo govorila o morebitni omejitvi javnega dolga v ustavi

Ustanovitev ustavne komisije, ki ji ni nasprotoval nihče, pa je potrebna zaradi torkovega dogovora vrha parlamentarnih strank, da bodo v DZ vložile predlog ustavne spremembe, s katero bi v ustavi določili najvišjo dovoljeno višino javnega dolga.

Po dogovoru, sprejetem na sredinem kolegiju, bo ustavno komisijo vodil predsednik Liste Virant Gregor Virant, dve mesti podpredsednikov pa naj bi pripadali SDS in SD. Za podpredsednika so sicer potem izvolili Vinka Gorenaka iz stranke SDS in Mašo Kociper iz Pozitivne Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.