Slovenija
26 ogledov

Poslanci večinoma uspešni

Poslanci na današnji izredni seji o določitvi datuma za razpis in izvedbo refere Žurnal24 main
V občinah, kjer so že izvolili župane, preštevajo mesta v občinskih svetih, v tistih, kjer sledi drugi krog, preštevajo morebitne glasove nove podpore. Poslanci kandidati večinoma uspešni.

V bitko za županske funkcije se je podalo tudi 28 poslancev. Neuspešni so bili štirje; volivci so za županski stolček premalo glasov namenili poslankama SD Andreji Rihter v Celju in Julijani Bizjak Mlakar v Kamniku, poslancu SDS Milenku Ziherlu v Škofji Loki ter poslancu DeSUS-a Jošku Godcu v Litiji.

V največji stranki SD se je za županski stolček potegovalo sedem poslancev, šest jih je prepričljivo zmagalo v prvo: Matjaž Han v občini Radeče, Renata Brunskole v Metliki, Anton Kampuš v Gornji Radgoni, Tomaž Mencinger na Jesenicah, Alan Bukovnik v Radljah ob Dravi, vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič v Velenju. V drugi krog se je od poslancev SD-ja v Kočevju uvrstil zdajšnji župan Janko Veber.

Med poslanci je danes 23 županov, od njih se jih je 20 potegovalo za vnovično izvolitev, kandidiralo je še osem poslancev, ki niso hkrati župani.

Iz vrst SDS-a je na županskih volitvah kandidiralo sedem poslancev, ki pa so dosegli slabši rezultat v prvem krogu. Zmagali so trije: Danijel Krivec v Bovcu, Milan Čadež v Gorenji vasi in Darko Menih v Šoštanju. V drugi krog se podajajo njihovi strankarski kolegi Zvonko Lah v Mirni Peči, Štefan Tisel v Šentjurju, Robert Hrovat v Domžalah in Peter Verlič v Grosuplju. Kot že omenjeno, je Milenko Ziherl bitko za županski položaj izgubil.

Županovanje bi omejil na dva mandata, da bi bilo končno konec teh šerifov v negativnem smislu, ki ne vodijo nikamor.
Vili Trofenik, Zares

Iz vrst Zaresa sta za položaj župana kandidirala dva poslanca, in sicer Lojze Posedel v Žalcu in Vili Trofenik v Ormožu. Oba sta se uvrstila v drugi krog. Trofenika je sicer predlagala lista Stanislava Žličarja in sopodpisnikov.

LDS je imel iz poslanskih vrst tri kandidate za župane, vsi trije so bili uspešni v prvo: Borut Sajovic v Tržiču, Miran Jerič v Hrastniku, Milan Gumzar pa v Benediktu. Tam je bil sicer edini kandidat.

Veselje in razočaranje v štabih županskih kandidatov v fotogaleriji. Po pričakovanjih je bilo veselo predvsem v Jankovićevem in Kanglerjevem štabu.

SLS je bil s svojimi kandidati uspešen v vseh treh občinah: Franc Pukšič je zmagal v Destrniku, Janez Ribič v Dupleku, Franc Bogovič pa v Krškem.

DeSUS enkrat uspešno, enkrat v drugi krog, enkrat poraz. Matjaž Zanoškar je prepričljivo zmagal v Slovenj Gradcu, Franc Jurša se je v Ljutomeru uvrstil v drugi krog, Joško Godec pa je v Litiji bitko za županski stolček izgubil. Volivci so mu namenili le 9,33 odstotka glasov.

Konec šerifovstvu!
Vili Trofenik, član Zaresa, je eden izmed tistih osmih poslancev, ki tekmo za županski stolček nadaljuje. "Glede na to, da je bilo precej visoko drobljenje zlasti na levici, je bil drugi krog pričakovan. Računam na ugoden razvoj v naslednjem krogu.

Trofenika je predlagala lista Stanislava Žličarja s sopodpisniki. "Vedno sem kandidiral s podpisi, nikoli na strankarski listi. Res pa sta me podprla Zares in DeSUS.“ Rezultata stranke ne komentira: "Nisem si še podrobno pogledal rezultatov za celo Slovenijo, saj sem se ukvarjal s svojo občino. S tem tudi nisem obremenjen.“ Po njegovem mnenju so stranke na lokalni ravni tako ali tako nebodijihtreba, "saj vidimo, da so trendi strank od strank".

Glede na še vedno aktualno vprašanje nezdružljivosti poslanske in županske funkcije Trofenik, ki je 10 let opravljal obe funkciji, pravi, da bi v tem trenutku absolutno podprl nezdružljivost. "To sicer ni edini zveličavni problem. Jaz bi županovanje omejil na dva mandata, da bi bilo končno konec teh šerifov v negativnem smislu, ki ne vodijo nikamor.“ Dodaja, da je razmišljanje o spremembi zakona takoj po volitvah morda nepošteno do volivcev in da bi bilo to bolje storiti ob zaključku mandata. "V vsakem primeru pa je to treba razčistiti. Morda bo kakšen premik zdaj, ko drugi mesec k nam na inšpiciranje prihaja komisija Sveta Evrope. Pregledali bodo, kakšno je stanje lokalne samouprave pri nas po desetih letih,“ še sklene poslanec in kandidat za župana Vili Trofenik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.