Slovenija
31 ogledov

Poslanci Vogrinu vzeli imuniteto!

Ivan Vogrin
1/8
Nino Verdnik
Sodišče odločilo, da je Ivan Vogrin kriv. Določili so mu eno leto pogojne obsodbe s preskusno dobo treh mesecev. Povrniti bo moral tudi škodo v višini 59 670 evrov. Poslanci so se odločili, da mu vzamejo imuniteto.

Na Okrajnem sodišču v Lenartu se je zaključilo sojenje Ivanu Vogrinu. Sodišče je odločilo, da je  kriv za očitana mu dejanja. Določili so mu eno leto pogojne obsodbe s preskusno dobo treh mesecev. Povrniti bo moral tudi škodo v višini skoraj 60.000 evrov.

Vogrin je bil osumljen zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic iz časa svojega županovanja v Lenartu. Pred koncem drugega mandata je na občinski račun izdal 834 strani debelo kronologijo z naslovom Lenart je drugačen. V njej je zbral vse časopisne članke, ki izpostavljajo "dosežke" občine oziroma župana v obdobju 2002–2006. Mariborski tožilec meni, da je Vogrin z zbornikom, ki je izšel v nakladi štiri tisoč izvodov in so ga prejela vsa lenarška gospodinjstva, prekoračil županska pooblastila, ravnal pa naj bi tudi v nasprotju z zakonom o javnih naročilih, saj za podpis pogodbe za izdajo knjige ni imel soglasja občinskega sveta, ampak je podpisal neposredno pogodbo z izdajateljem. S tem naj bi nekdanji župan povzročil za 59 tisoč evrov škode.

"Vse sem izpeljal zakonito"

Vogrin je danes ponovno zatrdil, da je vse izpeljal zakonito. Kot je dejal, se je za sklenitev aneksa k pogodbi, s katerim se je podražilo naročilo, odločil, ker so bili viški v proračunu in ker se je izkazalo, da obstaja za knjigo mnogo več gradiva, kot so sprva predvidevali.

Zatrdil je, da je občinskemu svetu predlagal sprejetje rebalansa proračuna, a ta tega ni želel storiti, kar si razlaga s takratnim "razgretim političnim ozračjem", saj sta se v tistem času od lenarške ločevali dve manjši občini. "Kot župan ne morem prisiliti občinskih svetnikov, da razpravljajo o rebalansu," je dodal.

Njegov odvetnik Borut Bernik Bogataj je danes kot dokaz predložil še eno revizijsko poročilo poslovanja občine v letu 2006, ki naj ne bi odkrilo nobenih nepravilnosti. Tožilec pa je nekoliko preoblikoval obtožnico, po kateri Vogrin ni bil več obdolžen pridobitve protipravne nepremoženjske koristi zase, ampak protipravne materialne koristi za lenarška gospodinjstva.

Bernik Bogataj je izračunal, da je s tem pripadlo na vsako gospodinjstvo nekaj več kot 6 evrov, kar po njegovih ocenah ni vredno stroškov tega kazenskega postopka, tudi če bi res šlo za kaznivo dejanje. "Vprašajmo se, zakaj teče postopek le zoper Ivana Vogrina, če pa so tudi njegovi predhodniki in naslednik ravnali enako," je dodal.

Sodnica Mihela Pašek je pri današnjem izreku kazni sledila predlogu tožilstva, ki je predlagalo enoletno pogojno obsodbo ter povrnitev povzročene škode občini. Obramba, ki je pričakovala oprostilno sodbo, je že napovedala pritožbo na višje sodišče, saj meni, da so v ozadju tudi "politične igrice".

Komentarjev 4
  • pikijakob 21:39 01.februar 2013.

    namesto preizkusne dobe drzavljani pricakujemo DOBO ! navadnega državljana pridejo policaji iskat za 20€ neplačane parkirne kazni in ga vtaknejo v uklonilni zapor. te barabe se pa sprehajajo naokoli. pa da vas ni sram barabe! v čuzo z vami !

  • KOJAK 13:27 01.februar 2013.

    MA NE ME JEBAT... kakšne so to OBSODBE... PRESKUSNE DOBE! Marinič, Vogrin vsi dobijo preskusno dobo, nek reež pa ukrade pašteto pa gre sedet. ONLY IN SLOVENIA

  • franke 10:13 01.februar 2013.

    DELAJO KOT PREDSEDNIK VLADE IN NE VEDO OD KJE JIM DENAR. JA ZGLEDUJEMO SE PO VRHOVIH.