Slovenija
12 ogledov

Poslanci za "uvoz" zdravnikov

Minister opozarja, da je reogranizacija zdravstvenega zavarovanja nujna. (Foto: Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so s 66 glasovi za sprejeli zakon o poklicnih kvalifikacijah zdravnikov. Ta bo poenostavil in skrajšal postopke za "uvoz" tujih zdravnikov.

Minister za zdravje Dorijan Marušič pomanjkanje zdravnikov ocenjuje za enega največjih problemov slovenskega zdravstvenega sistema. Številke kažejo, da se Slovenija po številu zdravnikov uvršča na rep Evropske unije.

Z omenjenim zakonom želijo poenostaviti in poenotiti postopke za priznanje izobrazbe in možnosti zaposlitve pri nas zdravnikom iz držav, ki niso članice EU. Novi zakon predvideva, da bi lahko specialista, ki bo imel garantno pismo izvajalca zdravstvenih storitev v Sloveniji, zaposlili v enem mesecu.

Dovolj varovalk
Marušič meni, da so v zakonu zadostne varovalke, saj bodo morali kandidati ustrezno izkazati znanje medicine in slovenskega jezika. Poleg tega so v zakon na matičnem odboru vključili dodatno varovalko, saj bo moral minister za zdravje vsako leto določiti zgornjo mejo uvoza tujih zdravnikov.

Poslanci so to določbo z danes sprejetim dopolnilom še nadgradili tako, da bo minister zgornjo mejo števila ponudb za delo tujih zdravnikov določil na podlagi potreb izvajalcev, ministrstvo pa bo število ponudb za delo spremljalo na podlagi vloženih zahtev. Zahteva kandidata, vložena po zahtevi, v kateri je bila dosežena zgornja meja števila ponudb, pa se bo zavrgla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.