Slovenija
31 ogledov

Poslanci zavrnili referendum o zakonu o vojski

vojska dobova M. K.
Z 71 glasovi za in šestimi proti so poslanci zavrnili referendum o zakonu o vojski, ki ga zahteva Radio Študent.

Poslanci so na izredni seji zavrnili razpis referenduma o zakonu o vojski, za katerega je podpise v petek začel zbirati Radio Študent.

Dopolnjen zakon, ki so ga poslanci sprejeli pred dvema tednoma, vojski pri varovanju meje podeljuje dodatna pooblastila. Za zavrnitev razpisa so se izrekli vsi prisotni poslanci z izjemo Združene levice. "Priča smo nevarnemu precedensu, saj se bo v istem času prepovedalo referendum, ki omejujejo kršenje človekovih pravice, tisti, ki jih zatira, (družinski referendum), pa se dopušča," je dejal Miha Kordiš, (ZL)

begunci dobova | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Marjan Dolinšek je v imenu SMC poudaril, da je bila dopolnitev zakona v spremenjenih varnostnih razmerah nujen ukrep, saj omogoča takojšnje in učinkovito zagotavljanje varnosti na celotnem ozemlju Slovenije. Zavrnitev referenduma je po njegove pomembna zato, ker se nanaša na zakon o nujnih ukrepih, po katerem referenduma tako in tako ni dopustno razpisati.

"Policisti niso supermani"

"Policijska posadka je po 18 dneh izmučena in izrčpana, migrantska kriza pa še traja. Policisti niso super mani, ki bi zdržali pritisk, zato so nove okrepitve z novimi pooblastili nujne, pomoč vojske pa še kako nujna,"  je bilo slišati iz poslanskih vrst.

Za Žana Mahniča (SDS) je zahteva za referendum "nedržavotvorno dejanje in poskus rušenja pravnega reda". Varnost je po njegovih besedah osnovna človekova potreba, zato se mu zdi žalostno, da bi se o tem odločalo na referendumu. Policija namreč ne more vsega obvladovati sama, opozarja: "Karitas je  povedal, da hrane ne morejo razdeljevati brez vojsko in policije, zato se morajo predlagatelji referenduma zavedati, da s tem onemogočajo razdeljevanje humanitarne pomoči,"  je še dodal omenjeni poslanec. 

"Da so ljudje lahko mirno spali, so zaslužni samo ljudje na meji, zato imajo podporo tudi z zakonom, s katero jim dajemo dodatna pooblastila, ker je bistveno, da se vzpostavi vse, da lahko ljudje žvijo." je dejal Branko Grims (SDS) in opozoril na težave, ki bodo po njegovem še večje, ko bodo države začele zapirati meje in se bodo begunci vračali nazaj.

"Tudi migranti imajo pravico do boljšega življenja, tudi Slovenci smo bili migranti in kam bi prišli, če bi z nami ravnali tako, kot želite vi ravnati z begunci," je Vinku Gorenaku (SDS) odvrnila  Violeta Tomič (ZL), ki je glasovala proti zavrnitvi referenduma. 

V zakonu o obrambi številne varovalke

V dopolnitvi zakona o obrambi so varovalke, so v obrazložitvi glasu, torej za zavrnitev referenduma, utemeljevali poslanci, obrambna ministrica Andreja Katič pa je ob tem  pojasnila, da bi vojska posebna pooblastila dobila šele, ko za to glasujeta najmanj dve tretjini navzočih poslancev. Pooblastila jim bodo podeljena za največ tri mesece z možnostjo podaljšanja roka trajanja za enako obdobje, je še poudarila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:52 05.november 2015.

    Vojska lahko še naprej nudi vso logistično podporo, država pa lahko še vedno razglasi izredne razmere če želi da ima policija več podpore. Zakaj tega ne naredi? Zato ker bi potem morala policistom, zdravnikom, gasilcem, vojakom plačat pošteni dodatek. Tega ...prikaži več pa ne more ker raje daje za korupcijo. O tem seveda noben medij ne govori. Vsi sam govorijo kako so policisti ubogi. Ja sej so ampak ni bistvo zgodbe v tem.

  • mokmelk 00:01 05.november 2015.

    Na srečo za tako malenkost ni potreben referendum ;)

  • Francissco 19:35 04.november 2015.

    Kakšne policaje pa imate, ko so po manj kot enem mesecu že vsi izčrpani? Tam, kamor pošiljate migrante in kamor hodimo delat tudi mi, je več kot osemurni delavnik normalen šiht. Kdor ga ne zdrži, gre takoj domov, pa je ...prikaži več fizično in psihično precej težji, kot pa delovnik policaja na meji z migranti. Ko vidim policaja ali vojaka s trebuhom in več kot sto kilogrami teže mi je takoj jasno, da imate tiste fizične olimpijske kriterije nekam zataknjene in jih samo vsake toliko časa preberete, upoštevate pa prav nič.