Slovenija
29 ogledov

“Poslanec bi moral odstopiti!”

Ivan Simčič in Karl Erjavec Igor Zaplatil / Delo
Ponarejeno. Pristojni organi BiH: Spričevalo poslanca Desusa Ivana Simčiča ni pristno. Predsednik DZ: “Če je poslanec ponaredil spričevalo in zavajal delodajalca, bi moral odstopiti.”

Ponarejanje. Z ministrstva za obrambo (Mors) so nam  nedvoumno potrdili, da jim je Ivan Simčič, zdaj poslanec Desusa, predložil ponarejeno spričevalo.

Pristojni v BiH: ponaredek

Kopijo spričevala so leta 2007 prek veleposlaništva Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini (BiH) poslali v preverjanje pristojnim v BiH. “V uradnem odgovoru so pristojni organi BiH glede primera, o katerem sprašujete, odgovorili, da dokument ni pristen,” pravijo na Morsu. V predkazenskem postopku zaradi suma ponareditve dokumenta je nato obveščevalno-varnostna služba Morsa ugotovila, da je primer zastaral. Poročilo o tem so vključno s sporno listino poslali na tožilstvo, Simčič pa je izgubil službo.

Predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant je prepričan, da bi moral poslanec, če je delodajalca res zavajal s ponarejenim spričevalom, odstopiti.

Javnost originala spričevala še ni videla. Videli ga niso niti v stranki Desus. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je povedal, da so poslanskega kolega prosili, naj ga čim prej pokaže in naj ga preverijo pristojni. Prek odvetnika naj bi Simčič original že zahteval od Morsa, saj naj bi jim ga posredoval v času preiskave, ko je bil zaposlen na ministrstvu.

UL čaka državne organe

Preverjanje je že sprožila tudi Univerza v Ljubljani (UL) in sodeluje z državnimi organi, ki preverjajo pristnost. Filozofska fakulteta, kamor se je Simčič vpisal s spornim spričevalom, pa je organom pregona predala zahtevane dokumente, da bi ti lahko ugotovili, ali gre za resnična dokazila ali za ponaredke. “Univerza bo sprejela ukrepe na podlagi ugotovitve ustreznih državnih organov,” pravijo na UL

Primer nakupa spričevala pred kratkim objavljamo spodaj.

Izpoved: s 600 evri po spričevalo v BiH

Ker s štiriletno srednjo šolo ni mogel dobiti vizuma za Slovenijo, je mladenič, ki ni želel biti imenovan, spričevalo triletne srednje šole pred približno tremi leti kupil v Bosni in Hercegovini.

Spričevalo sem dobil za 450 evrov, še štirim pa sem ga uredil za 600 evrov,” pravi. Pojasnjuje, da se je za “nakup” odločil zato, ker je kot državljan BiH za delo v Sloveniji potreboval vizum, dobil pa jo je lahko le za deficitarni poklic, kot sta ključavničar in varilec. Spričevalo je dobil v dveh dneh, vpisano pa je v matični knjigi šole v Republiki srbski. Na njem je podpis ravnatelja, zaporedna številka in vse ocene ter uradni pečat. Pri uradnem tolmaču ga je dal prevesti v slovenščino, med pridobivanjem vizuma pa so ga pregledali tudi slovenski uradniki. Vizum je dobil in se zaposlil pri slovenskem podjetju.

Pravnik za 20 tisoč evrov. Kot pravi naš sogovornik, je želel spričevalo kmalu po tem, ko ga je uredil sebi, urediti tudi za kolega, vendar to ni bilo več mogoče. Ravnatelja šole so, kot pravi, zaradi ponarejanja spričeval aretirali. Na spletu je sicer mogoče najti več člankov o preiskavah ponarejevalcev dokumentov, tudi diplom in spričeval, v BiH. “Spričevala je še vedno mogoče dobiti. Za 20 tisoč evrov lahko kupite tudi diplomo pravne fakultete,” pravi naš sogovornik.

Komentarjev 16
  • DUSANJ2000 11:02 01.marec 2012.

    Ne samo ti, TUDI VSI KI JIH ZAGOVARJAJO bi morali LETETI (npr. Janković, Erjavec....).

  • mia 10:28 01.marec 2012.

    sramota za slovenijo, ne le za stranko. in koliko imamo takih vplivnežev? če nima ponarejeih spričeval je pa skorumpiran

  • mia 10:25 01.marec 2012.

    se popolnoma strinjam, lestvica vrednot, pod drobnogleg