Slovenija
8327 ogledov

Poslanec ministru: "Upokojence ste opeharili za polovico dviga"

Luka Mesec Flickr/Vlada RS
Poslanec SDS Zvone Černač meni, da bi vlada lahko rešitve za upokojence, ki prejemajo manj kot 700 evrov pokojnine, poiskala hitreje. Ministru in vladi očita, da ne vedo, kako ukrepati.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je odgovarjal na poslansko vprašanje Zvoneta Černača (SDS) o tem, kaj bo storil za izboljšanje položaja upokojencev, ki prejemajo pod 700 evrov pokojnine. Zanimalo ga je, kakšne rešitve ima Mesec "tukaj in zdaj". 

Mesec je dejal, da trenutni pokojninski sistem proizvaja revščino. "Vprašanje pa je, kako ta sistem drugače postaviti," je povedal in izpostavil, da je tak sistem v veljavi že 30 let. Mesec ima dva možna izhoda iz trenutnega sistema. Prvi možni izhod je povzet po Islandiji in Danski, drugi pa po srednjeevropskih državah. "Oboje sem kontrolirano že testiral med upokojenskimi organizacijami, delodajalci in sindikati. Zdaj berem odzive, in kar lahko rečem po tem prvem krogu posvetovanj, je, da je za pokojninski sistem bistveno, da bomo vanj zaupali.

Načrtno bodo odprli javno razpravo. Ena od sprememb, za katero je prepričana, da bo vpeljana, je, da bo vsak starejši od 55 let se usedel z delodajalcem in naredil načrt, kako bo svojo kariero zaključil, ter v zadnjih letih pred upokojitvijo na svoje delovno mesto uvedel novega zaposlenega.

Štiri ključna vprašanja, o katerih se bo treba strinjati

Čas za pokojninsko reformo imamo do 1. 1. 2025, do takrat pa se bo treba odločiti glede več vprašanj. Eno teh je, koliko smo pripravljeni prispevati za pokojninski sistem. "Slovenke in Slovenci prispevamo 24,35 odstotka svoje plače, Islandci prispevajo preko 30 odstotkov svojih plač. Ampak pri njih sistem ne producira revščine. Če je pri nas odmerni odstotek 63,5, je na Islandiji 103. Se pravi, ko se upokojiš, obdržiš celo svojo plačo," je podatke predstavil Mesec.

Drugo področje, na katerem bo treba doseči družbeni konsenz, je koliko časa in pod kakšnimi pogoji smo pripravljeni delati. Tretje vprašanje je, ali bomo imeli en steber ali dva. Nazadnje pa še koliko solidarnosti smo pripravljeni imeti v sistemu, ali smo pripravljeni na upokojenski UTD (univerzalni temeljni dodatek) oz. če ne ali smo pripravljeni poenostaviti sistem vsaj na način, da bi za tiste, ki ne dosežejo neke ravni pokojnin, ki bi zagotavljale dostojno življenje, da se doreče, kaj te ravni so.

"Upokojenci rabijo rešitev zdaj"

Zvonko Zvone Černač | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija
Černač z odgovorom ni bil zadovoljen, ker ni dobil odgovora na vprašanje, kako bodo stvari za upokojence, ki prejemajo manj kot 700 evrov, rešili zdaj in ne čez dve leti. Spomnil je, da so lani upokojenci, ko je bila inflacija 4,9-odstotna, prejeli za 4,4 odstotka višje pokojnine, energetski in draginjski dodatek. Letos pa ob 10,3-odstotni inflaciji zgolj 5,2-odstotni dvig. "Upokojence ste samo ob tej indeksaciji opeharili za polovico dviga," je dejal Černač.

Na odgovor ministra Mesca, da je model za izračun formula inflacija in rast plač (60 odstotkov plače, 40 odstotkov cene), kar velja od leta 2013, je Černač odvrnil, da bi lahko vlada popravila ta zakon. Mesec je izpostavil, da so za ta dvig namenili 300 milijonov evrov več za pokojnine. Vprašal se je, ali smo že kdaj prej za 300 milijonov evrov povečali izdatke pokojninske blagajnje samo zaradi indeksacije.

"Ker se pogovarjamo o skoraj 7 milijardah evrov izdatkov, ni ministra, ki bi lahko s čarobno palčko iz danes na jutri upokojence povlekel iz revščine. Jih pa lahko s pokojninsko reformo, ampak tam se bo treba temeljito pogovoriti o ključnih vprašanjih," je dejal Mesec. Opozoril je, da se sprememb ne da narediti čez noč.

Černač: "Ne vedo, kaj narediti"

"Popolnoma jasno je, da ne minister ne vlada nimajo pojma, kaj narediti na tem področju," je bil kritičen Černač. "Ali je pravično, da tisti, ki so delali celo življenje, niso deležni enake uskladitve kot tisti, ki prejemajo socialne transferje? Mislim, da to ni prav in da delate grozno napako in škodo populaciji, ki je zgradila to državo in ki je omogočila, da tudi vi danes sedite na tem stolu."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • malarin 06:26 21.marec 2023.

    Če bi SLOVENIJA , kot država funkcionirala, bi morala vse pokojninarje, ki imajo manj kot 650 EUROV, tožiti ( tožba uradno ), ker s tako vsoto ni mogoče preživeti meseca ! ! !

  • srecnii 23:34 20.marec 2023.

    Rešitev je preprosta, tisti z malim pokojninam se naj rešuje s socialnimi transferji....če so imel v življenju premoženje potem naj živijo od tistega premoženja, če nimajo se jim dodali varstveni dodatek

  • andrej084 22:33 20.marec 2023.

    Je- be se Mescu za upokojence. On bo naredil 20 000 novih stanovanj za nove volilce, ki bodo praskali muda in cuzali denar delovne raje. Če se bo pa malo zskadil, bo pa dobil še kakšno idejo iz kubanske revolucije...