Slovenija
50 ogledov

Poslanec PS prepisal magistrsko nalogo

Borut ambrožič
1/2
mediaspeed
V javnost je pricurljala nova poslanska afera z izobrazbo. Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) Borut Ambrožič naj bi prepisal več kot 93 odstotkov tuje magistrske naloge. Na Pravni fakulteti že preverjajo.

Na Pravni fakulteti Maribor so se odzvali na razkritja Večera o prepisani magistrski nalogi poslanca Boruta Ambrožiča in sprožili vse predpisane postopke za ugotavljanje morebitnega plagiatorstva in potencialen odvzem magisterija njihovemu nekdanjemu slušatelju. "Stvar je resna in nikakor ne držimo križem rok," je za Večer zatrdil dekan Pravne fakultete Saša Prelič.

Zakrbljeni so tudi v Pozitivni Sloveniji. "Zaprosili bomo za mnenje fakulteto, kjer je magistriral in tisto, kjer so ugotovili, da je šlo za plagiat. Ko dobimo odgovore, bo prihodnji teden seja sveta stranke, na kateri bomo odločili, kakšni bodo ukrepi, ki bodo dokončni," je dejal predsednik stranke Zoran Janković

Ambrožič prepisovanje zanika

Prepisovanje Ambrožiča po pisanju Večera potrjujeta tako računalniška analiza kot stroka, poslanec pa vse očitke zavrača. "Nisem prepisoval in nimam slabe vesti," je za današnji Večer dejal Ambrožič.

Analiza potrdila sum plagiatorstva

Drugače kaže analiza, ki jo je s posebnim programom za iskanje plagiatov opravila Fakulteta za računalništvo (Feri) Univerze v Mariboru. Ta je namreč pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana šest let starejša diploma študentke Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki ni nikjer navedena kot vir. Zato gre v vsakem primeru za kršenje avtorskih pravic, ker so navedki predolgi, je zatrdil Milan Ojsteršek s Feri.

Enakega mnenja je Jernej Pikalo, prodekan Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Ob pregledu obeh dokumentov (pri čemer avtorjev ni poznal) je potrdil, da gre za upravičen sum plagiatorstva in da "je očitno, da ne gre zgolj za prepis posameznih stavkov, temveč celotne ideje diplomske naloge". Tako je primer po njegovem mnenju zrel tudi za ustrezno disciplinsko komisijo, še piše Večer.

Komentarjev 13
  • anonimni12 10:32 18.julij 2012.

    a se je predsednik drzave ze odzval? Pri Simcicu je takoj komentiral, pa je slo za osnovno solo

  • dragec 09:36 18.julij 2012.

    Ni ga plačaj, enostavno je kopiral. Imam prav, naše univerze in visoko šolstvo so v krizi. Veliko takoimenovanih visokoizobražencev pravi, saj res je, diplomo sem prepisaj, moj je samo uvod (pa tudi v angleščini) in nekaj sem se potrudil, ...prikaži več da sem sestavil končni de. drugo, niti nevem, kaj sem kopiral. Jaz bi kaznoval tudi mentorja. saj on odobri dispozicijo, spremlja izdelavo diplome in na koncu odobri, a ne?

  • dragec 14:58 17.julij 2012.

    ja adio diploma, samo ne v Sloveniji. Ali je razveljavljena diploma Jakliču, Simčiču kaj pa človeka z tremi diplomami iz SDS. Bolj tupastega človeka nisem videl, pa še poslanec. zato nam tako dobro gre.