Slovenija
7711 ogledov

Poslanec SDS o oglasih: Morda je bil na delu heker

Janez Janša SDS
1/2
Saša Despot
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je danes zaslišala poslanca SDS Zorana Mojškrca.

Vprašanja na odprtem delu seje so se vrtela predvsem okrog Mojškrčevega nekdanjega podjetja Geopolar Zaščite ter o sodelovanju z Boštjanom Averjem, enem od kandidatov SDS za položaje v javnih podjetjih.

Preiskovalna komisija se je danes osredotočila na podjetje Geopolar Zaščite in njenega nekdanjega lastnika in direktorja, sicer poslanca SDS Zorana Mojškerca. Po podatkih komisije so v podjetju Geopolar Zaščite v letih 2020-2022 od Mestne občine Ljubljana (Mol) namreč skupaj prejeli skoraj 41.000 evrov sredstev, kar je predstavljajo skoraj polovico prihodkov podjetja.

Zoran Mojškerc, poslanec SDS | Avtor: Državni zbor Državni zbor
Ustanovitelj in direktor podjetja je bil do nastopa poslanske funkcije Mojškerc sam, zdaj pa je podjetje v lasti Mojškerčeve tašče, vodi pa ga njegova žena. Geopolar Zaščite sicer izdaja tudi medijska portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si. Urednik portalov je bil do nastopa poslanske funkcije Mojškrc sam, zdaj trdi, da te funkcije nima več.

Mojškerc na večino vprašanj komisije v zvezi s svojim nekdanjim podjetjem in medijskima portaloma ni želel odgovarjati ali pa se ni spomnil. Komisijo je med drugim zanimalo, zakaj je Geopolar Zaščite prejemal denar od Mola, pa tudi, ali si je Mojškerc sredstva podjetja prenakazoval na osebni račun ter ali je gotovino predal komu od vodilnih v stranki SDS, na primer predsedniku stranke Janezu Janši ali njenemu generalnemu sekretarju Borutu Dolancu.

"Nikomur," je kratko odgovoril Mojškerc. Zanikal je, da bi bila portala Utrip-Ljubljana in Notranjska.si ustanovljena za potrebe volilne kampanje SDS leta 2018, pa tudi, da bi imel Geopolar Zaščite pogodbo o sodelovanju z državnim Telekomom Slovenije.

To je začudilo predsednico preiskovalne komisije Mojco Šetinc Pašek (Svoboda), saj je komisija na portalu Utrip-Ljubljana opazila oglase državnega telekomunikacijskega podjetja. Mojškerca je zato vprašala, kako to, da je Telekom oglaševal na portalu Utrip-Ljubljana, če pa s tem državnim podjetjem niso imeli sklenjene pogodbe. "Lahko, da je bil na delu kakšen heker," je Šetinčevi odgovoril Mojškerc in dodal, da ni strokovnjak za računalništvo.

Komisijo je v odprtem delu seje med drugim zanimalo tudi morebitno poslovanje med Mojškercom in Boštjanom Averjem, ki je bil eden od kandidatov stranke SDS za položaje v gospodarstvu. Aver je namreč do julija 2021 vodil Komunalno podjetje Logatec, kjer je bil Mojškerc do nastopa poslanske funkcije nadzornik.

Na vprašanje, ali je on sam ali pa njegovo nekdanje podjetje Geopolar Zaščite posloval z Averjem, je Mojškerc odgovoril, da je to poslovna skrivnost. "Aver je bil direktor Komunalnega podjetja Logatec preden sem v tem podjetju postal nadzornik. Poslovno sodelovanje sva imela prej in tudi potem," je odgovoril.

Šetinc Pašek pa je Mojškerca opozorila, da je preiskovalna komisija pridobila mnenje Združenja nadzornikov Slovenije, ki med drugim ugotavlja, da bi morebitno poslovno sodelovanje med Averjem in Mojškercem lahko predstavljajo težavo oziroma nasprotje interesov. Mojškerc je odgovoril, da je bil nadzornik v Komunalnem podjetju Logatec dvakrat, najprej je to poslal leta 2014 in zatem ponovno leta 2019. "V vmesnem času, tudi če sva sodelovala, ni bilo konflikta interesov," je odgovoril.

Preiskovalna komisija je sicer pridobila tudi podatke o sodelovanju med Averjem in Mojškercem, ki pa jih komisija ni želela razkrivati na odprtem delu seje, zato so sejo zaprli za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • resnica12345 18:31 02.april 2023.

    Še mau k županu občine Logatec pogledat.

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 09:25 01.april 2023.

    Tile esesovci so hujši lažnivci in tatovi kot Cigani!

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 00:35 01.april 2023.

    Niso bili hekerji. Škrati so bili. V US bi ga za takole norčevanje iz komisije učuzili. So pa tudi druge metode za osvežitev spomina. Ima srečo, da živi v SLO. Kam je šel denar, se sicer da ugotoviti iz dokumentacije. ...prikaži več ZDavp, ZDDV zahtevata 10-letno hrambo dokumentov, BA izpiski so na voljo 5 let... Naj ga ovadijo in če bo preiskava, se zapleni dokumentacija.