Slovenija
2 ogledov

Poslanica predsednice vlade Alenke Bratušek ob vstopu Hrvaške v EU

slovenija 27.02.13, Alenka Bratusek, nova in prva zenska mandatarka, nova mandat Anže Petkovšek
Spoštovani državljani in državljanke Republike Hrvaške, dragi sosedje ...

... dobrodošli v veliki evropski družini držav in narodov, kjer delimo skupne vrednote, kot so demokracija, svoboda in socialna pravičnost, imamo skupno zgodovino in kulturo, nas družijo skupni cilji za razvoj in blaginjo naših državljanov, za mir, sožitje in solidarnost.

Slovenija se iskreno veseli članstva Hrvaške v Evropski uniji, ker odpira nove perspektive za sodelovanje in novo kakovost za odnose med državama. Državi sta od nekdanje skupne države podedovali zapletena vprašanja, članstvo v EU pa odpira novo poglavje našega sodelovanja. Evropska unija predstavlja prostor, kjer se medsebojni odnosi gradijo na spoštovanju, dialogu in zaupanju.

V vseh pogledih je članstvo Hrvaške v EU v interesu Slovenije. Hrvaška je edina soseda Slovenije, ki še ni članica EU, je med najpomembnejšimi gospodarskimi partnericami Slovenije in prva najpomembnejša destinacija za slovenske investitorje, ravno v naslednjih dveh mesecih bo naša prva izbira tudi za poletni oddih, naše že tako široko sodelovanje pa se bo lahko še dodatno okrepilo.

Prepričana sem, da bosta Slovenija in Hrvaška oblikovali odnose tesnega partnerstva in zavezništva na številnih področjih skupnega interesa znotraj EU. Vstop Hrvaške v EU je rezultat desetletnega strogega procesa, v katerem je Hrvaška potrdila svojo zavezanost načelom EU in pripravljenost izpolnjevati zahtevane kriterije. Članstvo v EU ponuja mnoge oprijemljive možnosti tako za Hrvaško kot za EU. Izkoristimo jih na način, ki bo v korist Hrvaški, naši državi, regiji in celotni EU.

Iskrene čestitke ob vstopu v Evropsko unijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.