Slovenija
7814 ogledov

Poslanka SD Bojana Muršič obtožb ne priznava

Dejan Židan, Bojana Muršič in Matjaž Nemec na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Poslanka SD Bojana Muršič pred sodnika zaradi nakupa flis jopic.

"Nisem kriva," je danes na mariborskem okrožnem sodišču zatrdila Bojana Muršič, poslanka SD, ki se je na zatožni klopi znašla zaradi dejanj zlorabe uradnega položaja in napeljevanja k ponarejanju listin, ki ji ju v zasebnem kazenskem pregonu očita občina Ruše. Gre za sporni nakup flis jopic za potrebe občinskega odbora stranke. Glavna obravnava je predvidena za 22. januar, poravnano sta obe strani zavrnili.  

Občina lastnoročno v pregon

Čeprav je kazalo, da poslanki zaradi afere, v katero se je pred tremi leti zapletla z nakupom flis jopic za občinski denar, ne bo treba na sodišče, saj je tožilstvo umaknilo zahtevo za preiskavo, temu torej ni tako. Zdaj že nekdanja občinska oblast je namreč kazenski pregon sprožila sama, od tega pa, kot kaže, zdaj ne namerava odstopiti niti nova.

Konec 2015 naj bi bila Muršičeva izrabila svoj položaj, da bi sebi pridobila protipravno premoženjsko korist, za delo svetniške skupine SD v Rušah naročila pri podjetju Vini skupaj 30 termo flis jopic in tako nenamensko porabila sredstva, namenjena delovanju svetniške skupine. Matica Dinghauserja iz podjetja Vini naj bi Muršičeva napeljala, da je na račun namesto jopic vpisal pisarniški potrošniški material v vrednosti 641 evrov. 

Bojana Muršič Slovenija Policija nad poslanko zaradi nakupa flis jopic

S tem naj bi občino spravila v zmoto, da je z denarjem, ki je namenjen svetniškim skupinam, plačala nekaj, kar ne bi smela, ter jo oškodovala za 341 evrov, kolikor so stale jopice. Kot je danes povedal odvetnik občine Ruše Andrej Kac, bi bili v primeru njenega priznanja pripravljeni znižati predlagano kazen, kakšen je njihov osnovni predlog, pa ni povedal, saj do dogovora ni prišlo.

Zagovornik: Sodišča so že dovolj obremenjena z resnimi zadevami

Zagovornik Muršičeve je po današnji obravnavi dejal, da so slovenska sodišča dovolj obremenjena z bolj resnimi zadevami, kot je primer, o katerem je svoje z odstopom od pregona že povedalo tožilstvo. Kot je dodal, gre očitno za osebno maščevanje do Muršičeve, ki je bila zaposlena na občini, še posebej glede na višino domnevne škode, ki je bila nenazadnje že zdavnaj povrnjena.

"Po vsej verjetnosti bi danes ravnala drugače. Je pa zanimivo, da se je občina po štirih mesecih spomnila in začela raziskovati, kaj se je dogajalo z računom. Ko sem pogledala v podobne listine nabav drugih svetniških skupin, tudi tam niso bile navedene jasne postavke," je dejala Muršičeva, ki ne izključuje tudi morebitnih kazenskih ovadb zoper tiste, ki ji na občini po njenem kršijo pravico do enake obravnave.

Bojana Muršič Slovenija Bojana Muršič: Obžaluje, da je lagala in odstopa

Ker gre za poslanko, je toleranca ničelna

Novi županji Urški Repolusk je predstavila svojo plat zgodbe, ki pa se je očitno po posvetu s pravim svetovalcem odločila spor nadaljevati. Odvetnik Kac je o tem dejal, da ne gre za vztrajanje županje pri obtožbi, pač pa gre za kaznivo dejanje poslanke, do katerega je potrebna ničelna toleranca. Ob tem se mu zastavlja vprašanje, zakaj je tožilstvo pravzaprav sploh odstopilo od pregona.

Tisoč evrov v dobrodelne namene

Matic Dinghauser se je predobravnavnega naroka udeležil že decembra lani, ko je bila Muršičeva službeno zadržana, in očitkov iz obtožbe ni priznal. Muršičeva je namreč kasneje nakup jopic plačala sama, ob tem pa v dobrodelne namene Rdečemu križu nakazala še dodatnih tisoč evrov. Po aferi je nato odstopila kot občinska svetnica. 

Sojenje se bo začelo februarja letos, iz dokaznih predlogov, ki sta jih sodniku nizala odvetnika, pa je bilo razbrati, da želi obramba dokazati predvsem to, da so bile jopice razdeljene ljudem, ki so pomagali pri delu svetniške skupine in da tako nekdanja občinska svetnica z dejanjem ni sebi pridobila nobene premoženjske koristi.

Komentarjev 14
  • dragec 12:03 10.januar 2019.

    Desne kriminalce pa v Koper

  • mirror 09:27 09.januar 2019.

    Verjetno se je zamerila nekomu s svoje strani. Revolucija tudi žre lastne otroke...

  • maresem 07:35 09.januar 2019.

    Ker so to levičarsko komunajzarska posla, je vse legalno, če bi bila desničarska, bi bil kriminal in sedenje na Dobu.