Slovenija
28 ogledov

Poslanski privilegiji še burijo duhove

državni zbor DZ Saša Despot
Potem ko je predsednik državnega zbora (DZ) Gregor Virant na poslance Pozitivne Slovenije (PS) naslovil vprašanje, kako so lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovali proti rezanju poslanskih privilegijev, ti odgovarjajo, da je zakon protiustaven, Virantovo ravnanje pa nedopustno.

Minuli teden je DZ sprejel novelo zakona o poslancih, ki bo zaradi skrajšanja trajanja prejemanja nadomestila po izteku funkcije in tudi njegovega znižanja prinesla 1,5 milijona evrov prihranka v enem mandatu, je na današnji novinarski konferenci spomnil predsednik DZ in prvak DL Gregor Virant in stranko PS vprašal, kako je lahko v času vsesplošnega zategovanja pasu glasovala proti rezanju poslanskih privilegijev.

Zakon je DZ sprejel v petek, zato v PS ne razumejo, zakaj je Virant nanje danes naslovil to vprašanje, saj so svoje stališče še večkrat pojasnili. "Namesto da bi vprašal svojo vlado, kako bo dodatno ustvarjala pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest in kdaj bodo prišle na vrsto reforme, poziva PS, naj se opredeli do nečesa, do česar se je že večkrat javno opredelila," pravi vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, ki ocenjuje, da Virant ali išče pozornost ali nima bolj resnega dela.

"To ni edini primer poseganja v pravice"

Tudi poslanka PS Barbara Žgajner Tavš je ponovila, da so jasno izrazili nasprotovanje rušenju demokratičnih načel in načel pravne države. Novela zakona o poslancih namreč ni edini primer, ko je DZ z zakonom posegel v pravice, to pa je nedopustna praksa, na katero ne pristajajo.

Poslanka opozarja tudi na nedopustno ravnanje predsednika DZ, ko je kljub visokemu pogodbenemu zaslužku eno leto prejemal nadomestilo. Möderndorfer pa meni, da ni naključje, da je bil ravno Virant pobudnik tega zakona, in sicer zaradi "pranja vesti".

Komentarjev 3
  • dd 10:43 20.junij 2012.

    Tile popslanci PS, pa so močno z glavo nas oblaki. Mislim, kakor da bi ves poslanski mandat "prespali" in se zbudi sedaj ko je NIHOVA plača v nevarnosti.

  • mirko 10:35 20.junij 2012.

    Pozitivno Slovenijo ne bom volil nikdar več, saj se jim gre samo za lastne privilegije in se izgovarjajo na protiustavnost. Osebno ne vidim v tem zakonu nobene protiustavnosti, saj je zakon, ki posega retroaktivno v primeru krize dovoljen. To bo ...prikaži več ugotovilo tudi ustavno sodišče, saj ne morejo oporekat, da krize ni. Poslanci Pozitivne Slovenije poberite se ven iz parlamenta !

  • Kranjica 14:53 19.junij 2012.

    Poslanka Žgajner Tavš je brez protestiranja prejemala nadomestilo 1 leto, sedaj pa se s svojimi populističnimi izjavami spreneveda in klobasa o rušenju demokratičnih načel in načel pravne države.