Slovenija
37 ogledov

Poslednje poučevanje

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni Saša Despot
Mormoni. Bralec meni, da delajo na črno.

Mormoni po Ljubljani delijo letake za tečaje angleščine,” nam je sporočil bralec, ki meni, da gre za delo na črno, saj verska skupnost za poučevanje jezika ni registrirana.

“Kakšno delo na črno! Saj to ni tak tečaj. To je v bistvu pogovorna angleščina. Pride, kdor želi, kdor ne želi, ne pride. To je dobrodelno delo, je zastonj, in če je to za koga sporno, naj ne hodi,” odgovarja Dora Glassford Cimmerman, predstavnica Cerkve Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni.

Priznava, da za poučevanje angleščine niso registrirani: “Seveda ne, mi smo cerkev.” Po besedah Aleša Guliča, ki vodi urad za verske skupnosti, je verskim skupnostim poučevanje angleščine prepovedano. “Tega ne bi smeli početi,” poudarja.

“Mi jih registriramo samo kot verske skupnosti in verskim skupnostim je vse drugo prepovedano. Ne morejo opravljati nobenih komercialnih zadev,” je jasen Gulič, ki dodaja, da so dejavnosti, ki so dovoljene, zelo omejene in da se prav zato marsikatera verska skupnost niti ne odloči, da bi se registrirala, ampak raje deluje kot društvo.

Kot pravijo na tržnem inšpektoratu, pa bi se lahko o tem, ali gre za delo na črno, izrekli šele po inšpekcijskem pregledu. Je pa zakon o preprečevanju dela na črno jasen: delo na črno je, kadar pravna oseba brez ustrezne registracije opravlja dejavnost. Pri tem plačilo – po zakonu – ni pomembno.

Komentarjev 2
  • ivanmajc 22:33 05.julij 2011.

    Aja pa še to, tukaj "pravna oseba" NI opravljala dejavnosti ker opravljajo dobrodelno delo drugim ljudem. Verske skupnosti bi se lahko zgledovale po njih. So edina verska skupnost v Sloveniji, ki od države ne vzame niti 1 centa za razliko ...prikaži več od katolikov, evengeličanov, pravoslavcev, muslimanov, ...

  • ivanmajc 22:29 05.julij 2011.

    Me res zanima koga tako motijo brezplačni tečaji. Ali požrešno državo ali nevoščljivega soseda, ki mislli, da se mu odžira delo. Se pravi, da človek ne sme pomagati oz. služiti sočloveku ker to želi in ga to osrečuje. Slovenska nevoščljivost ne pozna meja.