Slovenija
12551 ogledov

Poslej bodo to morali omogočiti vsem državljanom

Internet Profimedias
Analiza, na podlagi katere naj bi prišlo do spremembe glede prenosne hitrosti za funkcionalen dostop do interneta.

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) je objavila analizo vpliva spremembe treh splošnih aktov, in sicer o določitvi prenosne hitrosti za funkcionalen dostop do interneta, o kakovosti univerzalne storitve in o načinu izračuna neto stroškov univerzalne storitve.

Agencija je po opravljeni analizi določila novo prenosno hitrost za funkcionalen dostop do interneta, ki omogoča širokopasovni dostop. Nova predlagana prenosna hitrost za funkcionalen dostop do interneta je 10 Mbit/s. To je agencija določila na podlagi podatkov, po katerih širokopasovni dostop v Sloveniji že uporablja vsaj polovica gospodinjstev, pri čemer pa vsaj 80 odstotkov teh gospodinjstev že uporablja predlagano prenosno hitrost. Predlog agencije pomeni, da bi širokopasovni dostop postal del univerzalne storitve, kar bi omogočilo vsem končnim uporabnikom možnost do priključitve na širokopasovne storitve.

Internet Ponudniki interneta Slovenija Ponudniki počasnega interneta naj bi jih dobili po prstih

Sprememba tudi pri stroških

V Sloveniji je opazen trend ponujanja konvergenčnih storitev in rast naročniških priključkov v paketih storitev (trojčki, četverčki). S predlagano spremembo prenosne hitrosti na 10 Mbit/s se bo vsem končnim uporabnikom enakovredno omogočil dostop do paketnih storitev na celotnem območju države, so zapisali na Akosu.

S tem se povečuje korist za končne uporabnike ter spodbuja razvoj informacijske družbe v Sloveniji, ki gre v smer pokritosti celotnega ozemlja z NGN omrežjem. Agencija želi s predlogom spodbuditi razvoj e-storitev ter prispevati k izboljšanju položja Slovenije na tem področju na evropski ravni (DESI indeks).

Kot izvajalcev univerzalne storitve je določena družba Telekom Slovenije d.d., ki ima s trenutno odločbo obveznost zagotavljanja univerzalne storitve do konca leta 2019. Pri priravi analize vpliva spremembe prenosne hitrosti je agencija upoštevala predvidene stroške izvajanja takšne obveznosti in ugotovila, da za izvajalca univerzalne storitve predlagana prenosna hitriost ne bo predstavlja nesorazmernega bremena.

računalnik internet splet Ministrstvo odgovarja Slovenija Brezplačni internet v vse vasi in mesta

Agencija hkrati predlaga tudi spremembo splošnega akta o kvaliteti univerzalne storitve in splošnega akta o načinu izračuna neto stroškov univerzalne storitve. S predlaganimi spremembami je prilagodila obveznosti in možnosti uveljavljanja nadomestila neto stroškov zagotavljanja univerzalne storitve glede na predlagano prenosno hitrost 10 Mbit/s.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dchello 10:22 23.december 2017.

    BB, kaj je to prenosna hitrost? Običajno govorimo o hitrosti prenosa.

  • izRODEk 20:28 22.december 2017.

    Serejo v tri krasne. V resnici regulacijo dostopa in hitrosti interneta že nekaj časa določajo kapitalisti, država pri tem nima več nič. Kapitalistu je edini interes za čim več denarja ponuditi čim manj. Eden od takih problemov je zagotavljanje internetne ...prikaži več povezave brez telefona, televizije. Mnogo posameznikov bi želelo imeti zgolj dostop do interneta, televizije pa ne. Paket TV, net in mob za posameznika je nesorazmerno drag glede na to, če tak paket uporablja 4-članska družina. Država je tiho.