Slovenija
26 ogledov

Posli v davčnih oazah

Mojca Centa Debeljak Nik Rovan
Dagmar Komar. Od državnih podjetij pričakuje pojasnila, kakšne posle sklepajo v davčnih oazah.

Slovenska davčna uprava (Durs) bo v prihodnje tudi z Nizozemsko samodejno izmenjevala davčne podatke o prihodkih in kapitalu (nepremičninah). V preteklosti je namreč kar nekaj najbogatejših Slovencev zaradi nižjih davkov (recimo na dividende) tja preneslo holdinge. Zdaj bo Durs laže preverjal, ali res plačujejo vse davke.

Nadzorniki naj preverijo

Že nekaj časa pa je mogoče na straneh urada za preprečevanje pranja denarja pogledati, katere družbe poslujejo z davčnimi oazami. Na seznamu je presenetljivo veliko državnih družb. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb, ki jo vodi Dagmar Komar, je prejšnje dni nadzornike zato že pozvala, naj tam, kjer je bilo takšno poslovanje, to obravnavajo in o sprejetih stališčih obvestijo tudi javnost.

V Talumu pravijo, da so ruski družbi na Deviške otoke plačali surovine (naftni koks), pri Mizarstvu Judež poslujejo z Malezijo, ker imajo tam žago za razrez lesa, v Andinu pa so prek ciprske družbe milijon evrov dividend izplačali tujemu lastniku podjetja, Nemcu, ki živi v Švici, posle pa vodi prek Francije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.