Slovenija
119 ogledov

Posli v krogu družine

Pometanje Reuters
Nepotizem. Podjetnik dobil posle od mame predsednice in doma starejših, kjer je zaposlen.

Podjetje Čisto okolje Branka Mikulanca je od Krajevne skupnosti (KS) mesta Krško, ki ji predseduje njegova mama Jožica Mikulanc, v zadnjem letu prejelo za nekaj manj kot 17 tisoč evrov nakazil.

Kot kažejo evidence Supervizorja, je Čisto okolje nakazila KS prejemalo od lanskega aprila do letošnjega maja, zneski pa so se gibali od 350 do tri tisoč evrov na mesec. Mikulanc je podjetje, kot je razvidno iz Ajpesovega registra, odprl marca lani, lani pa je imelo le malenkost več prihodkov od prodaje, kolikor so znašala nakazila KS Krško.

V gospodarnem duhu

“Zdaj mi je jasno, da se to ne bi smelo zgoditi, ker je moj sin, vendar smo delali v duhu dobrega gospodarja in ga najeli, ker je bil najcenejši in kakovosten,” nam je povedala Mikulančeva. Kot je pojasnila, je podjetje Čisto okolje oziroma Branko Mikulanc za KS spomladi pometal ceste, pozimi čistil javne poti drugega reda, kosil trimpoligon in igrišče v Stari vasi, vse za desetkrat nižjo ceno, kot jim jo je ponujala konkurenca.

“Občina nima vpliva na poslovanje KS, ki je samostojni pravni subjekt; prepričana sem, da napaka ni bila storjena namerno, pač pa so zgolj iskali najcenejšo ponudbo,” nam je povedala Melita Čopar, direktorica občinske uprave Krško. Poudarila je, da sicer občina z omenjeno predsednico odlično sodeluje.

Pred enim mesecem so, potem ko jih je nekdo prijavil protikorupcijski komisiji, pogodbo prekinili, je še povedala Mikulančeva.

Absolutna prepoved

Zakon o preprečevanju korupcije pravi, da naročnik ne sme poslovati s subjektom, v katerem je funkcionar, ki pri tem naročniku opravlja funkcijo, ali njegov družinski član udeležen kot poslovodja. Prepoved se, kot še pravi zakon, razteza tudi na ožje dele občine, kot so vaške, krajevne ali četrtne skupnosti, ki imajo lastno pravno subjektiviteto. V primerih naročanja blaga, storitev in gradenj gre za absolutno prepoved poslovanja, ki je ni mogoče preseči na noben način, še pravi omenjeni zakon.

Najeli svojega referenta

Mikulančeva trdi, da za zakonsko prepoved tovrstnega poslovanja ni vedela, bi jo pa moral poznati Mikulanc, ki je sicer zaposlen kot referent za javna naročila v Domu starejših občanov Krško, kjer je bila Mikulančeva še pred leti direktorica.

V Supervizorju najdemo tudi tri nakazila doma starejših občanov podjetju Čisto okolje od februarja do aprila letos v skupni vrednosti nekaj manj kot 500 evrov. “Šlo je za čiščenje snega, ker med letošnjim hudim sneženjem nismo mogli dobiti drugega izvajalca,” je pojasnila direktorica doma Ani Nuša Masnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.