Slovenija
16 ogledov

Posloval s panamskim podjetjem

(Foto: IFP) Žurnal24 main
Vegrad Hilde Tovšak naj bi nekemu panamskemu podjetju pomagal ustvariti bajni dobiček več kot 15 milijonov evrov in to kot kaže na škodo samega Vegrada.

Vegrad je leta 2007 za 22 milijonov evrov od panamskega podjetja Enjuan Management Corporation kupil 80-odstotni lastniški delež v podjetju Gina, ki ima v lasti zemljišča na Vojkovi cesti v Ljubljani, kjer naj bi zrasel kompleks študentskih domov. Zaradi finančnih težav Vegrada je seveda projekt propadel.

Opozorilo uredništva
Tako kot v primeru Simone Dimic bomo tudi komentatorje iz tega članka, ki grozijo s smrtjo in pozivajo k nasilju nad omenjenimi v članku, prijavili policiji.

Kar je sporno je, da je omenjeno panamsko podjetje le en mesec prej, to je julija 2007 delež, ki ga je nato prodal Vegradu, kupil le za 5,5 milijona evrov, poroča Dnevnik. Kupil ga je od Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs.

Zakaj naj bi vrednost istega podjetja v enem mesecu narasla kar štirikrat na podlagi javno dostopnih podatkov ni mogoče ugotoviti, poroča Dnevnik. V ozadju naj bi bil tako v resnici dogovor med Vegradom Hilde Tovšak in Hypo, da panamsko podjetje nastane le zaradi sklenitve omenjenega posla, ki je prinesel ogromni dobiček, a ostaja skrivnost komu. Denar, ne ve se, ali celoten znesek, je bil namreč nakazan na račun banke Liechtensteinische Landesbank v Liechtensteinu. Kam oziroma komu je šel nato, ni znano.

Tovšakova molči
Hilda Tovšak posla s panamskim podjetjem Enjuan ne komentira. Novinarje je preusmerila na nekdanjega izvršnega direktorja Vegrada Mateja Košiča. Ta odgovarja: "V Vegradu nismo vedeli, za koliko je Enjuan pred tem kupil Gino. Nakup Gine od Enjuana je financirala NLB, pri čemer so bile izdelane vse potrebne analize."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.